'Kabila bekijkt mogelijkheden voor derde ambtstermijn’
Joseph Kabila Foto: AFP

De Congolese president Joseph Kabila organiseert maandag een politieke meeting in de provincie Katanga, in het zuidoosten van het land. Een bron uit zijn omgeving zegt dat de president er zal praten over een eventuele derde ambtstermijn, die momenteel wordt uitgesloten door de grondwet.

Een delegatie van ongeveer vijftig mensen - bestaande uit nationale verkozenen en senatoren uit Katanga - is zondagnamiddag in Kinshasa op het vliegtuig gestapt richting Lubumbashi, de hoofdstad van Katanga, om de politieke meeting bij te wonen. De president, die afkomstig is uit Katanga, verblijft al sinds enkel dagen in die provincie.

Het doel van de bijeenkomst van maandag is om ‘alle Katangezen te verenigen’ en ‘overleg te houden over een derde ambtstermijn van Joseph Kabila in 2016’, zo meldt een bron uit de entourage van de president aan het Franse persbureau AFP.

In 2016 loopt de tweede ambtstermijn van president Kabila af en de huidige grondwet laat niet toe dat hij het mandaat van staatshoofd daarna opnieuw zal bekleden. Maar de voorbije dagen hadden verschillende tegenstanders van Kabila al gewaarschuwd dat de president wellicht toch zal proberen om langer in het zadel te blijven.

Aan de macht sinds 2001

Joseph Kabila is al aan de macht sinds 2001, toen hij zijn vermoorde vader Laurent-Désiré opvolgde. In 2006 werd Kabila junior, na de eerste “democratische verkiezingen” in het land sinds de onafhankelijkheid, tot president verkozen. In 2011 werd hij voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar verkozen. De uitslag van die stembusgang werd evenwel door de meerderheid van de oppositie gecontesteerd. Ook vanuit internationale hoek klonk toen kritiek over het verkiezingsverloop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig