Deel agenten keert burgemeester NY opnieuw de rug toe
Een deel van de agenten keerde zich tijdens de toespraak van burgemeester de Blasio opnieuw om. Foto: AP

Op de begrafenis van Wenjian Liu, één van de twee agenten die vorige maand vermoord werden in New York, heeft burgemeester Bill de Blasio opgeroepen tot verzoening. Een deel van de aanwezige agenten negeerden de oproep van hun commissaris en draaiden zich met hun rug naar de Blasio.

Op 20 december werden Liu en zijn partner Rafael Ramos gedood door een man die naar eigen zeggen wraak wou nemen voor de dood van twee ongewapende zwarte mannen deze zomer, die neergeschoten werden door blanke agenten.

Volgens de politievakbond had burgemeester Bill de Blasio bijgedragen aan het klimaat van haat tegen de politie door zich te positief uit te laten over de betogingen tegen politiegeweld. Ook de uitspraak van de Blasio dat hij zijn (gekleurde) tienerzoon altijd heeft gewaarschuwd om voorzichtig te zijn als hij met de politie in aanraking komt, schoot bij veel agenten in het verkeerde keelgat.

Uit protest keerden duizenden aanwezige agenten op de begrafenis van Ramos vorige week hun rug naar de burgemeester toen die een toespraak hield. In aanloop naar de begrafenis van zijn partner Liu had de politiecommissaris van New York daarom opgeroepen om alle aandacht deze keer naar de dode te laten uitgaan en geen protest te voeren. ‘Een begrafenis is een moment van rouw, niet van verwijten.’

Toch draaide een deel van de collega’s zich ook op de begrafenis van Liu om toen de Blasio aan zijn lofrede begon. ‘New York is sinds de begindagen één van de meest tolerante steden geweest. Toch zijn er altijd momenten geweest dat die harmonieuze manier van omgaan met elkaar in gevaar kwam’, verklaarde de burgemeester. ‘Laten we ons opnieuw inzetten voor die grote New Yorkse tradities van wederzijdse verstandhouding en harmonieus samenleven.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig