Stagiair schreef op frauduleuze wijze geld over van stad Amsterdam
Amsterdam (archiefbeeld). Foto: put

Een stagiair bij de gemeente Amsterdam werkte en vijf anderen zorgden ervoor dat een factuur van een afvalverwerkingsbedrijf van meer dan 186.000 euro aan iemand anders werd betaald. De stad eist het resterende gestorte geld, 28.650 euro, nu terug.

Een bericht over een man die door een fout 186.000 euro overgeschreven kreeg van de gemeente Amsterdam, blijkt niet te kloppen. De stad meldt dat het niet om een fout van haar kant gaat, maar om een factuurfraude die werd opgezet door een stagiair van de stad.

In januari vorig jaar kwam aan het licht dat de gemeente Amsterdam het slachtoffer was geworden van die factuurfraude. Een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf werd door een stagiair-beveiliger bij de stad doorgegeven aan een vervalser, die een ander rekeningnummer op de factuur plaatste. De stagiair zorgde ervoor dat de factuur weer bij de stad terechtkwam.

 Het grootste deel van het overgeschreven bedrag kon door de banken geblokkeerd worden. Toch slaagde de bende erin 40.000 euro op te nemen. Bij één van de verdachten thuis werd 11.350 euro gevonden. De gemeente Amsterdam eist nu ook de overige 28.650 euro op.

Vijf verdachten zijn in de zaak aangehouden. Een rechter zal zich komende donderdag buigen over het dossier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in