‘Eerste Palestijnse klacht bij Strafhof zal over Israëlisch Gaza-offensief van 2014 gaan’
Mahmoud Abbas Foto: EPA

De eerste klacht die Palestina bij het Internationaal Strafhof zal indienen, van zodra het zijn lidmaatschap verkregen heeft, zal betrekking hebben op de operatie die Israël afgelopen zomer in de Gazastrook heeft uitgevoerd. Alle feiten die na 13 juni 2014 gepleegd werden, zullen in aanmerking komen, zo heeft een Palestijnse mensenrechtenactivist verklaard.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag het Statuut van Rome ondertekend, wat betekent dat hij de aansluiting van Palestina bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vraagt. De Palestijnen zouden daardoor begin april Israëlische soldaten kunnen vervolgen die volgens hen verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden.

“Er kan een zaak bij het Internationaal Strafhof aanhangig worden gemaakt voor feiten die zich op een precieze plaats en datum voordeden”, zegt Chaawan Jabbarine, jurist en directeur van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie al-Haq. De datum van 13 juni 2014 is daarbij cruciaal “want het onderzoek van de VN-commissie naar de schendingen van internationaal humanitair recht en mensenrechten tijdens de oorlog in Gaza gaat terug tot juni”.

Militaire operatie tegen Hamas in Gazastrook

Op 12 juni werden drie Israëlische jongeren ontvoerd en vermoord vlakbij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Een dag later al startte Israël met massale arrestaties en speurtochten op de Westelijke Jordaanoever, wat dan weer toenemende raketaanvallen uit de Gazastrook veroorzaakte. Israël lanceerde dan op 8 juli een militaire operatie tegen de Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook. Daarbij kwamen meer dan 2.130 Palestijnen, vooral burgers, en 70 Israëli’s, voornamelijk soldaten, om het leven.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder al gewaarschuwd dat Israël zich zal verzetten tegen elke vervolging van zijn soldaten door het Internationaal Strafhof.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig