Jejoen Bontinck opgepakt op Zaventem
Jejoen Bontinck Foto: pn

Ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck is zondag in het bijzijn van zijn vriendin opgepakt op de luchthaven van Zaventem. De twee wilden samen naar de Turkse stad Antalya afreizen. Dat hebben verschillende bronnen aan onze redactie bevestigd.

Jejoen Bontinck is zondagochtend op Brussels Airport opgepakt omdat hij het contactverbod met zijn vriendin schond. In november werd Bontinck opgepakt nadat hij de bewuste vrouw enkele klappen had gegeven. Hij mocht sindsdien geen contact meer met haar hebben.

Bontinck en zijn vriendin zijn echter nog steeds samen en hadden naar eigen zeggen zaterdagavond een last minute geboekt naar Turkije. Toen ze aan de politiecontrole op de luchthaven kwamen, werd hij tegengehouden. 'Hij werd meegenomen naar een bureau en een half uur later sms'te hij me dat ze hem gingen arresteren omwille van het contactverbod', verklaarde zijn vriendin aan persagentschap Belga.

'Misschien hadden ze hem niet tegenhouden als ik een reis naar een andere bestemming had gekozen', aldus de vrouw nog. Veel Syriëstrijders reizen via Turkije naar het land, en de speurders vreesden mogelijk dat ook Bontinck weer die richting uit wilde.

Sharia4Belgium-proces

Bontinck werd daarop overgebracht naar het justitiepaleis in Antwerpen, waar hij door de onderzoeksrechter werd aangehouden voor schending van zijn voorwaarden. Donderdag beslist de raadkamer of de aanhouding van Bontinck verlengd wordt.

Op 14 januari spreekt de Antwerpse rechtbank een vonnis uit in de rechtszaak tegen Sharia4Belgium, en hun leider Fouad Belkacem. Bontinck was spijtoptant op dat proces, maar riskeert zelf ook vier jaar cel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig