Sterke van der Poel lukt comeback en wint overtuigend in Leuven
Foto: BELGA

De Nederlander Mathieu van der Poel heeft de Soudal Cyclocross in Leuven op zijn naam geschreven. Even leek hij weg te vallen achterin, maar kwam toch nog sterk terug. Met nog drie ronden voor de boeg plaatste hij de goede versnelling. In de achtergrond werd Tom Meeusen tweede. Kevin Pauwels eindigde op plaats drie.

Veldrijden op Sportwereld.be

Vooraf waren alle ogen opnieuw gericht op Sven Nys. De Soudalcross in Leuven telde niet mee voor een klassement, dus kon Nys volop zijn kans gaan. Tegelijkertijd was de cross in Leuven voor veel renners ook een laatste maatstaf voor de nationale kampioenschappen van volgende week. Man in vorm Wout Van Aert ontbrak, de renner van Vastgoedservice-Golden Palace wisselde de Belgische winter voor de Spaanse zomer voor een laatste stage.

Jong geweld

Al van bij het begin van de wedstrijd zorgde het jonge geweld voor de forsing. Met name Diether en Laurens Sweeck, en natuurlijk Mathieu van der Poel menden een groepje van tien renners aan. Daarbij geen Sven Nys, de Kannibaal uit Baal volgde na één ronde op een vijftiental seconden van de kopgroep. In ronde twee kwam de ervaren rot wel terug aansluiten in het wiel van Kevin Pauwels, maar na twee technische foutjes brak de veer definitief bij de renner van Crelan-AA Drink, Nys zou eindelijk op plaats twaalf eindigen.

Voorin de koers maakte de jonge Laurens Sweeck (Correndon-Kwadro) opnieuw indruk. Op een steile helling waar iedereen voet aan de grond zet, spurtte de veldrijder losjes naar boven. Na 3 ronden vond Sweeck het welletjes. Terwijl Nys een minuut aan de broek gesmeerd kreeg, probeerde Sweeck solo weg te rijden voorin. Net op dat moment leek Mathieu van der Poel op een slecht moment lek te rijden, maar na afloop wist hij te vertellen dat hij gewoon een dipje had. De jonge renner verloor een tiental seconden en wisselde in de materiaalpost van fiets.

Aanval Mathieu van der Poel

Tom Meeusen wilde Laurens Sweeck niet laten rijden en probeerde met een stevige versnelling terug aan te sluiten bij zijn kompaan. Dat lukte de renner van Telenet-Fidea ook, waardoor we halfweg koers twee renners voorin kregen. Door een goede samenwerking van de drie achtervolgers, waaronder ook Mathieu van der Poel, kregen we drie ronden voor het einde echter weer vijf koplopers.

Bij het ingaan van de zesde ronde speelde Mathieu van der Poel perfect op de verrassing. De zoon van Adrie sloeg meteen een klein gaatje. Door een val van achtervolger Walsleben werd de organisatie bij de achtervolgers wat verstoord, met nog twee ronden voor de boeg sprokkelde de Nederlander dertien seconden bij elkaar, voor Meeusen, Pauwels en Sweeck.

Het drietal moest de overmacht van Mathieu van der Poel echter al snel erkennen. Bij het ingaan van de laatste ronde reed van der Poel maar liefst 40 seconden uit voor zijn achtervolgers en mocht solo de overwinning vieren. In de achtergrond maakte het drietal onder elkaar uit wie de tweede plaats mocht bestijgen. Meeusen kwam van achteren uit met een verschroeiende versnelling, de renner van Telenet-Fidea pakte de tweede plaats voor Kevin Pauwels.

Bekijk hier de uitslag van de cross in Leuven!