Peeters: ‘CD&V heeft zich nog nooit zo goed gevoeld’
Kris Peeters Foto: vtm

‘Wij hebben ons als CD&V nog nooit zo goed in ons vel gevoeld’, zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters. Hij countert daarmee de kritiek op de positie van zijn partij in de federale regering.

In een interview in Het Nieuws van VTM kondigt hij naan bij de begrotingscontrole in maart opnieuw het gesprek over een vermogenswinstbelasting aan te gaan. Hij benadrukt ook dat het belangrijk is ‘slapend kapitaal te activeren’.

Peeters hoopt dat 2015 een jaar wordt van dialoog. “2014 heeft te veel polarisering met zich meegebracht. We moeten nu op een goede manier de dialoog aangaan en resultaten boeken voor de mensen. We moeten werk maken van het regeerakkoord en van de sociaal-economische hervormingen”, klonk het op VTM.

Peeters reageert ook op de opmerkingen en kritiek op de positie van zijn partij binnen de federale regering. Die kritiek kwam er onder meer van verbonden middenveldorganisaties en van coalitiepartner N-VA. Maar volgens Peeters heeft zijn partij zich ‘nog nooit zo goed in haar vel gevoeld’. ‘We hebben van in het begin gezegd dat deze regering sociaal-economische hervormingen moest doorvoeren. Dat doen wij nu’, aldus Peeters.

Volgens Peeters is het belangrijk dat de regering een beleid voert dat de mensen als ‘fair’ aanvaarden. ‘Mensen aanvaarden het om inspanningen te doen als ze gelijk gespreid zijn’, klonk het. De mensen moeten volgens de CD&V’er ‘meer dan de indruk hebben dat iedereen een inspanning moet leveren’. ‘Die indruk is er nu niet. Dat moet gecorrigeerd worden. Er zijn wijze beslissingen nodig die de werkgelegenheid en de economie mee ondersteunen’, aldus Peeters.

Daarom blijft CD&V ook aandringen op de invoering van een vermogenswinstbelasting. Een kwestie die volgens Peeters in maart bij de begrotingscontrole opnieuw op tafel zal liggen. Peeters hamert erop dat het gaat om een belasting op de ‘aangroei’ van het vermogen. ‘In Frankrijk heeft men de rijkentaks afgeschaft, maar daar ging het om het vermogen zelf. Bij ons gaat de discussie over het rendement, de winst op het vermogen. Het is heel belangrijk het kapitaal te activeren. Het slapend kapitaal - waar men bij wijze van spreken slapend rijk van wordt - moeten we aanmoedigen meer actief te worden’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig