Aartsbisschop Léonard moet nog wachten op kardinaalstitel
Foto: pol de wilde-corelio

Paus Franciscus heeft zondag een lijst van twintig nieuwe kardinalen vrijgegeven. Op die lijst is er geen plaats voor de Belgische aartsbisschop André-Jozef Léonard, wel voor de voormalige Belgische nuntius Karl-Josef Rauber. De nieuwe kardinalen worden op 14 februari aangesteld tijdens het consistorie, aldus het Vaticaan.

Van de twintig nieuwe kardinalen zijn er vijftien (afkomstig uit veertien landen) jonger dan 80 jaar. Zij zullen dus stemgerechtigd zijn indien er een nieuwe paus moet worden gekozen. De kardinalen leggen de verbinding tussen Rome en de kerken wereldwijd, zei paus Franciscus in zijn zondagse Angelus-gebed. Van de nieuwe kardinalen komen er zeven uit Europa, vijf uit Latijns-Amerika, drie uit Azië, drie uit Afrika en twee uit Oceanië. Er staat geen Noord-Amerikaan op de lijst.

Ook Belgische nuntius op lijst

De paus zal onder meer stemgerechtigde kardinalen benoemen uit landen als Kaapverdië, Myanmar, Tonga en Ethiopië. De Fransman Dominique Mamberti is het enige lid van de Curie op de lijst. Ook de Duitser Karl-Josef Rauber, van 2003 tot 2009 apostolisch nuntius in België en Luxemburg, is een van de prelaten. 

Rauber voerde in 2009 de voorbereidende gesprekken met het oog op de opvolging van kardinaal Godfried Danneels als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Later verklaarde de nuntius onomwonden dat er algemene overeenstemming werd bereikt om Jozef De Kesel, toen hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en nu bisschop van Brugge, voor te dragen als nieuwe Belgische aartsbisschop maar dat paus Benedictus XVI de voorkeur gaf aan de meer Rome getrouwe André-Jozef Léonard.

Zes landen voor het eerst vertegenwoordigd

Volgens Radio Vaticaan zullen zes landen voor het eerst vertegenwoordigd zijn in het college van kardinalen. Dat college zal vanaf 14 februari 228 leden tellen, onder wie 125 stemgerechtigde, zo meldt het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap I.Media.

In de aanloop naar het consistorie zullen de kardinalen in Rome gedurende twee dagen reflecteren over de hervorming van de Romeinse Curie, het centrale bestuursapparaat van de rooms-katholieke kerk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig