Vraag naar Chinese smartphones explodeert
Foto: BELGAIMAGE

De Chinese smartphoneproducent Xiaomi, sinds kort het nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, heeft vorig jaar 61,1 miljoen toestellen verkocht. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover 2013, toen het 18,7 miljoen smartphones verkocht.

Dat heeft Lei Jun, de oprichter en topman van Xiaomi, meegedeeld op zijn officiële microblog.

De inkomsten van het bedrijf bedroegen 74,3 miljard yuan (10 miljard euro), meer dan dubbel zoveel als in 2013. Over winstcijfers zegt Lei Jun niets.

Xiaomi is een snelgroeiende Chinese onderneming, die haar smartphones vooral online verkoopt. De voorbije jaren breidde ze uit naar zeven landen en regio’s buiten het thuisland, waaronder Taiwan, Zuid-Oost-Azië en India. Voor 2015 worden nog extra buitenlandse markten aangekondigd, zo schrijft The Wall Street Journal.

In december haalde Xiaomi meer dan 1 miljard dollar op in een financieringsronde, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op meer dan 46 miljard dollar. Daarmee overtreft de start-up - het bedrijf werd opgericht in 2010 - andere bekende starters als bijvoorbeeld de taxidienst Uber.

Op 4 januari lanceert Xiaomi een nieuw model, de Redmi 2, en voor 15 januari wordt nog een belangrijke productlancering aangekondigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in