De Spanjaard Marc Coma, de titelverdediger bij de motoren, is zondag als eerste van start gegaan in de 37e editie van de Dakar 2015. Hij vertrok in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor een rit over 838 km, waarvan 170 tegen de klok, richting Villa Carlos Paz.

Coma vertrok twee minuten voor zijn landgenoot en voornaamste rivaal Joan Barreda Bort (Honda) en vier minuten voor de Franse Yamaha-rijder Olivier Pain. Na de motoren en de quads is het aan de titelverdediger bij de auto’s, de Spanjaard Nani Roma (Mini), om als eerste van start te gaan. Drie minuten later begint ook de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Mini), de winnaar van 2011, aan zijn Dakar. Daarna volgt elfvoudig laureaat Stéphane Peterhansel (Peugeot).

Op de inschrijvingslijst van de zevende Dakar op Zuid-Amerikaanse bodem prijken 414 voertuigen, verdeeld over vier categorieën: motoren, quads, wagens en vrachtwagens. De motoren en quads krijgen 9.295 kilometer voor de wielen geschoven en rusten op zaterdag 10 januari. De wagens moeten 9.111 kilometer afleggen en de vrachtwagens 8.159 km. Wagens en vrachtwagens kunnen pas op maandag 12 januari aan rusten denken. Er starten 21 Belgen (twee bij de motoren, zes bij de wagens en dertien bij de vrachtwagens).