Door de extreme weersomstandigheden hebben de reisbijstandsorganisaties de voorbije kerstvakantie meer oproepen binnengekregen van Belgische toeristen met pech. VAB opende 69 procent meer technische dossiers, Touring kende een stijging van 6 procent vergeleken met 2013. Bij Europ Assistance bleef het aantal oproepen quasi gelijk.

In de VAB-Alarmcentrale was het beduidend drukker dan afgelopen jaar. De reisbijstandsorgnaisatie opende deze kerstvakantie 69 pct meer technische dossiers dan vorig jaar. 'Dat valt te verklaren door de koude en de extreme weersomstandigheden op de wegen naar de skigebieden, maar ook in de buurlanden voor Belgen die kortbij-uitstapjes maakten', zegt Maarten Matienko. 

De landen waar de Belgen het vaakst autopech hadden, zijn Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Start- en motorproblemen en lekke banden zijn de vaakst voorkomende problemen. 
Tijdens het wisselweekend van 27 december waren de wegen gevaarlijk glad door de hevige sneeuwval. 'Dat zien we ook aan het aantal ongevallen en vastgereden wagens waarvoor we hulp moesten bieden. Vooral in Frankrijk was de toestand dramatisch', aldus Matienko. 

VAB-Reisbijstand noteert een status quo van het aantal skiongevallen ten opzichte van de vorige kerstvakantie. 'Door de slechte sneeuwkwaliteit vertrokken er minder Belgen op skivakantie in de eerste week van de kerstvakantie. Opvallend is dat we vooral 50 procent minder skiongevallen noteerden tijdens het wisselweekend. Dat valt te verklaren doordat vele wintersporters op zaterdag 27 december door het noodweer in Frankrijk langer onderweg waren en een dag later op de piste stonden dan gepland.' 

Touring stelde vast dat er meer mensen op (ski)vakantie vertrokken met de auto dan vorig jaar. 'De kerstvakantie in de skioorden begon nog rustig, maar in de laatste week werd het wel drukker dan vorig jaar qua aantal tussenkomsten. Vooral de plotse grote sneeuwval in Frankrijk speelde hierin een rol', aldus woordvoerder Danny Smagghe.  Het aantal medische interventies bleef ook bij Touring vrij stabiel in vergelijking met vorig jaar. 'Er waren minder zware ongevallen omdat er maar laat voldoende sneeuw lag en er waren duidelijk minder snowboarders op de skipistes, met dus minder botsingen. Opvallend is het toenemend aantal sporters dat een skihelm gebruik', besluit Smagghe. 

Europ Assistance kreeg ongeveer 10.000 oproepen binnen. Dat is bijna identiek als in dezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal geopende medische skidossiers lag zowat 5 pct lager dan vorig jaar. Het aantal medische dossiers in de andere landen, de zogenaamde 'zonbestemmingen', steeg met 25 pct. 'Dat is een duidelijk teken dat veel reizigers afgelopen kerstvakantie de voorkeur gaven aan zonbestemmingen', luidt het bij Europ Assistance.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig