De Indiase politie heeft vijf mannen opgepakt die verdacht worden van afpersing en groepsverkrachting van een Japanse toeriste. De 22-jarige vrouw werd naar verluidt meer dan een maand vastgehouden in de kelder van een huis in de stad Gaya, in de deelstaat Bihar. Dat melden de Indiase autoriteiten aan Indiase media zondag.

De feiten begonnen volgens de India politie eind november. De Japanse toeriste arriveerde in Calcutta, waar ze drie mannen ontmoette, van wie er één Japans sprak. De drie overtuigden de vrouw om 1.200 dollar af te halen en hen te volgen naar de boeddhistische site van Bodh Gaya. Daar werd ze opgesloten in de kelder van een huis van twee andere mannen, twee broers die toeristische gidsen zijn. In de kelder zouden de twee broers haar herhaalde malen verkracht hebben.

Enkele weken later kon de vrouw ontsnappen. Ze slaagde erin om via Varanasi terug naar Calcutta te reizen, waar ze eind december via het consulaat van Japan klacht indiende. De twee broers werden vrijdag opgepakt en overgebracht naar Calcutta. Ze worden beschuldigd van verkrachting en zitten opgesloten in de gevangenis. De drie andere mannen werden later ook opgepakt. Ze worden niet verdacht van verkrachting, maar van onder meer samenzwering, ontvoering, afpersing en dat ze haar overgeleverd hebben aan haar latere verkrachters. De rechtzaak tegen hen herneemt op vrijdag 9 januari.

India wordt vaker opgeschrikt door verkrachtingszaken. In 2012 kwam er voor het eerst wereldwijd aandacht voor het probleem toen een 23-jarige studente in een bus werd verkracht en werd mishandeld. In 2013 zorgde de groepsverkrachting van een Zwitserse vrouw opnieuw voor wereldwijde verontwaardiging. Hoewel de zaken ook in het land zelf voor veel ophef zorgden, lijkt het probleem nog lang niet opgelost.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig