‘Weersomstandigheden oorzaak van crash vliegtuig AirAsia’
Foto: AFP

De slechte weersomstandigheden hebben de crash van het vorige week verongelukte toestel van AirAsia veroorzaakt. Dat heeft de nationale Indonesische weerdienst gezegd.

Het toestel zou volgens de weerdienst door dikke wolken zijn gevlogen. Het agentschap houdt onder andere rekening met het feit dat er ijsvorming optrad, waardoor de motoren mogelijk beschadigd raakten.

Het toestel van AirAsia stortte op 28 december neer in de Javazee na in het Indonesische Soerabaja te zijn opgestegen. Het vliegtuig was op weg naar Singapore, met aan boord 162 passagiers en bemanningsleden. De Airbus A320-200 zou op die vlucht in slecht weer zijn terechtgekomen, getuige daarvan het verzoek van de piloot om op grotere hoogte te vliegen en zo een onweer te vermijden. Als gevolg van het drukke vliegverkeer in die sector kreeg de piloot echter niet onmiddellijk groen licht van de luchtverkeersleiding. Het toestel verdween kort daarna van de radar.

Intussen werden al verschillende objecten opgemerkt in zee die vermoedelijk onderdeel zijn van het gecrashte vliegtuig, maar duikers van de Indonesische marine konden die nog niet bereiken. ‘Het zicht op de zeebodem was nul en het lag er vol modder’, verklaarde Bambang Sulistyo, die de zoekactie leidt. De twee duikers werden daarom teruggeroepen en er zal een onderwatercamera worden ingezet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig