‘Dit is zuivere afzetterij van Israël’
Palestijnen herdenken de 50ste verjaardag van de PLO op 31 december. Foto: EPA

Israël zal 106 miljoen euro aan belastingen die het inde voor de Palestijnse Autoriteit, niet uitbetalen. De overheid reageert zo op de poging van Palestina om lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC). Palestijnse onderhandelaars in het vredesproces reageren verontwaardigd.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu heeft samen met enkele ministers beslist om de volgende maandelijkse betaling van belastingsinkomsten aan de Palestijnse Autoriteit tegen te houden. Die belastingen zijn cruciaal voor de Palestijnse overheid om onder andere de lonen van overheidspersoneel te betalen.

Bij vredesgesprekken in de jaren 90 werd afgesproken dat de Israëlische regering maandelijks minstens 100 miljoen dollar (ongeveer 83 miljoen euro) int in naam van de Palestijnse overheid. Israël bevroor die belastingsinkomsten ook al eens in december 2012. De regering deed dat toen uit onvrede met de campagne van de Palestijnen om door de VN als staat erkend te worden.

‘Eerst stelen ze ons land, nu ons geld’

De actie komt er nadat Palestina vrijdag de nodige documenten indiende bij de Verenigde Naties om lid te worden van het ICC en een aantal andere internationale instanties. De Palestijnen willen zo bepaalde Israëlische (militaire) hoogwaardigheidsbekleders kunnen aanklagen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Netanyahu liet eerder al weten dat hij er alles aan zal doen om Israëli te verdedigen tegen vervolging.

‘Dit is zuivere afzetterij’, verklaarde Hanan Ashrawi, die namens de Palestijnen vredesgesprekken voert met Israël. ‘Dit is niet alleen illegaal, maar na diefstal van land stelen ze nu ook ons geld. Deze inkomsten behoren aan het Palestijnse volk toe, er moeten lonen mee betaald worden en ze betekenen een steun voor onze economie.’

‘Israël bekijkt vervolging Palestijnse hooggeplaatsten’

De Israëlische premier waarschuwde de Palestijnen er eerder ook al voor dat hun toetreding tot het ICC henzelf ook kwetsbaar zou maken voor vervolging. Netanyahu bekijkt volgens een anonieme bron binnen de Israëlische overheid ondertussen ook of hij ‘grootschalige vervolging’ kan organiseren in de Verenigde Staten en elders tegen Palestijns president Mahmoud Abbas en andere Palestijnse hooggeplaatsten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig