‘Merkel gelooft dat eurozone bestand is tegen Grexit’
Angela Merkel bij haar nieuwjaarstoespraak. Foto: AP

De Duitse regering gelooft dat de eurozone nu sterk genoeg is om een uitstap van Griekenland te overleven. Dat schrijft het weekblad Der Spiegel op basis van anonieme overheidsbronnen. Vooral de verbeterde toestand van Portugal en Italië zou daarbij doorslaggevend zijn.

Zowel bondskanselier Angela Merkel als Wolfgang Schauble, Duits minister van Financiën, zouden ervan overtuigd zijn dat de eurozone sinds het toppunt van de eurocrisis in 2012 voldoende hervormingen heeft doorgevoerd om zo’n vertrek van Griekenland aan te kunnen.

‘Het gevaar dat zo’n uitstap een effect zal hebben op de rest van de eurozone, is beperkt, aangezien Portugal en Ierland als genezen worden beschouwd’, verklaarde een anonieme bron binnen de Duitse regering aan Der Spiegel. Bovendien heeft de eurozone volgens de Duitsers met het Europese reddingsfonds ESM een effectief noodmechanisme en zullen de belangrijke banken gered worden door de nieuwe bankenunie.

Het is nog onduidelijk hoe een lidstaat van de eurozone de euro de rug toe kan keren en tegelijkertijd lid kan blijven van de Europese Unie. Volgens een ‘hooggeplaatst valuta-expert’ zullen goede juristen daar echter wel een oplossing op vinden.

De Duitse regering reageerde voorlopig niet op het bericht. Algemeen wordt echter verwacht dat Merkel zal aandringen op het verdwijnen van Griekenland uit de eurozone als het linkse Syriza er een einde zou maken aan het besparingsbeleid na de verkiezingen van 25 januari. De partij van Alexis Tsipras maakt veel kans om die verkiezingen te winnen ten koste van de conservatieven van zitten premier Antonis Samaras.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig