In de basiliek van Edegem hebben zaterdagvoormiddag meer dan 800 aanwezigen afscheid genomen van oud-premier Leo Tindemans. Op de staatsbegrafenis waren ook heel wat prominenten uit de Belgische politiek.

Vicepremier Kris Peeters, Europees commissaris Marianne Thyssen, minister van Staat Mark Eyskens, CD&V-voorzitter Wouter Beke, voormalig Europees president Herman Van Rompuy. Allemaal trotseerden ze de druilerige regen om aanwezig te zijn in Edegem. Van Rompuy is de enige politicus die de aanwezigen toespreekt.

Ook een vertegenwoordiger van het Paleis en leden van andere partijen als Bart Tommelein (Open VLD), Siegfried Bracke en Geert Bourgeois (N-VA), Willy Claes (SP.A) Didier Reynders en premier Charles Michel (MR) en oud-premier Elio Di Rupo tekenden present.

De plechtigheid ging om 11 uur van start. In de basiliek was plaats voor zowat 800 mensen, maar een uur voor het begin van de uitvaart stonden al heel wat mensen buiten aan te schuiven achter nadarhekken om binnen te mogen. Wie een uitnodiging had, kreeg echter voorrang, waardoor velen de basiliek niet meer binnen raakten. Om het afscheid zo sereen mogelijk te houden, werden er geen staanplaatsen voorzien en werd er buiten ook geen groot scherm geplaatst.

De dienst werd geleid door de Antwerpse bisschop Johan Bonny. “Voor zijn familie was hij een geliefde vader en grootvader”, zo sprak Bonny. “Voor zijn dorp was hij een gewaardeerd burgemeester. Voor ons land en Europa een groot staatsman. Voor de universiteit een bezielde professor. Voor zijn vrienden en kennissen een betrouwbare raadsman. Langzaam is zijn leven uitgegaan als een kaarsje na de kerstdagen.”

De zoon van Tindemans herinnerde eraan dat het leven van zijn vader in het teken stond van het dienen van het land. Van Rompuy, zelf ook oud-premier, roemde zijn voorganger omdat hij mensen verenigde. 

'De man van 1 miljoen stemmen' overleed op 26 december op 92-jarige leeftijd. In de jaren zeventig stond hij twee keer aan het hoofd van de Belgische regering.