Beledig je burgemeester? Dan riskeer je boete
Foto: eda
De burgemeester van Doornik pikt het niet langer dat het college van burgemeester en schepenen op Facebook wordt beledigd. Wie het waagt om hen de huid vol te schelden op om het even welke sociale netwerksite riskeert voortaan een GAS-boete van maximaal 350 euro.

‘Er zijn grenzen die niet mogen overschreden worden’, zegt burgemeester Paul-Olivier Delannois (PS) in de Waalse krant L’Avenir. De Doornikse burgervader heeft daarom een akkoord gesloten met de procureur des Konings. Hij beroept zich op de gemeentewet om de grofgebekten administratief straffen. Daarin staat zwart op wit dat ‘wie een persoon kwetst door feiten, geschriften, foto’s of emblemen in de zin van artikel 448 van het Strafwetboek zal gestraft worden’. De kosten kunnen oplopen tot maximaal 350 euro.

Voorlopig blijft de maatregel lokaal, in Doornik. In Antwerpen en Gent zijn ze niet van plan zo’n GAS-boete in te voeren. ‘Onze burgemeester zou er zelfs niet aan denken’, zegt Patrick Boes, kabinetschef van Gents burgemeester Daniël Termont. ‘Voor hem is de vrijheid van meningsuiting heilig. Moesten we zo’n boete opleggen zouden we dat recht schenden. Op gemeentelijk vlak kan je zoiets nooit hard maken.’ Ook in Antwerpen luidt eenzelfde klok. ‘Natuurlijk krijgt ook ons college beledigingen via Facebook’, zegt Philippe Beirnaerts, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever. ‘Maar iedereen is vrij dat te doen. Daar zouden we nooit tegen op treden.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig