Ongeval Denderleeuw bevestigt trend
Het ongeval in Denderleeuw - waar vrijdag een vrachtwagen inreed op een rij wachtende auto's - bevestigt een trend die zich in 2014 aftekende: het aantal dodelijke ongevallen met vrachtwagens gaat weer omhoog.

Het aantal dodelijke slachtoffers veroorzaakt door ongevallen met vrachtwagens was de jongste jaren nochtans fors gedaald. In 2004 vielen er in België de eerste negen maanden van het jaar bij 1.943 letselongevallen 2.482 gewonden en 124 doden. Tot 2013 daalde dat aantal geleidelijk tot 1.591 ongevallen, waarbij 2.095 gewonden vielen en 64 doden. Maar, opmerkelijk, vorig jaar vielen er in de eerste negen maanden opnieuw 101 dodelijke slachtoffers. De toename is het sterkst in Vlaanderen.

Een mogelijke verklaring voor de toename is dat er gewoon meer vrachtwagens op onze wegen rondreden. Het vrachtverkeer is bijvoorbeeld weer aangetrokken, na enkele crisisjaren.

Voor andere verklaringen of oorzaken van de ongevallen blijft het voorlopig een beetje gissen. ‘De sector is er al jaren vragende partij voor dat er een instituut komt dat de omstandigheden van ongevallen gedetailleerd onderzoekt’ zegt Frederic Keymeulen, beleidsmedewerker van Transport & Logistiek Vlaanderen, de beroepsvereniging die meer dan 1.500 ondernemingen verenigt.. ‘Zodat we er lessen uit kunnen trekken.’

Denderleeuw

Vrijdag kostte een ongeval in Denderleeuw nog het leven aan een vrouw en haar twee tienerkinderen. Een vrachtwagen reed in op een rij auto's. De chauffeur vertoonde bij een speekseltest sporen van druggebruik.

;