Britse Vogue maakt einde aan reeks blanke covers
Jourdan Dunn op de catwalk voor Burberry Foto: Photo News

Jourdan Dunn siert in februari de cover van de Britse editie van Vogue. Waarom dat nieuws is? Het is van 2002 geleden, toen Naomi Campbell het covermodel was, dat hoofdredactrice Alexandra Schulman en haar team voor een model met een getinte huid kozen.

Het Britse topmodel Jourdan Dunn siert de volgende cover van de Britse Vogue. Dat zou niet vreemd mogen zijn - Dunn is al jaren een veelgevraagd model, zowel voor campagnes (ze is komend voorjaar een van de gezichten van Burberry) als catwalk - maar volgens de website StyleIt werd het hoog tijd dat Vogue een eind maakte aan zijn reeks blanke covers.

Op de website van het magazine krijgen we immers een overzicht van de voorbije covers te zien, tot decennia terug. En wat opvalt bij het laatste decennia, is dat die inderdaad wel erg wit kleurt. Het is immers al van augustus 2002, toen Naomi Campbell de cover sierde, dat hoofdredactrice Alexandra Schulman een getint model voor een solocover koos, terwijl Cara Delevingne en Kate Moss meermaals mochten opdraven.

Helemaal blank waren die covers niet in die periode van twaalf jaar: in mei 2013 mocht zangeres Beyoncé immers de cover sieren en in november 2011 was het de beurt aan Rihanna. En in mei 2008 mocht Dunn (die haar getinte huid dankt aan haar Jamaicaanse roots) wel al eens op de cover staan, weliswaar in het gezelschap van blanke collega’s Eden Clark en Rosie Huntington-Whiteley.

Dat ze nu ook een eerste solocover te pakken heeft, werd dan ook met veel trots verkondigd door de 24-jarige Dunn (al vinden wij wel dat Dunn op deze foto bleker lijkt dan anders, maar dat kan ook aan de belichting van fotograaf Patrick Demarchelier liggen):

 

Dunn stond eerder dit jaar, editie april 2014, wel helemaal alleen op de cover van Miss Vogue, het halfjaarlijkse magazine gericht op jonge fashionista’s dat in juni 2013 voor het eerste werd gelanceerd. Ook op de cover van de derde uitgave van het magazine, editie oktober 2014, was met Malaika Firth een zwart model te zien, afgebeeld samen met Hollie May Sakker en Matilda Lowther.

Dat de modewereld vaker voor blanke dan gekleurde modellen kiest, is een steeds terugkerend probleem. Dunn zelf gaf in 2013 toe dat ook zij daarmee te kampen had. ‘Ik werd vaak geweigerd op castings omdat er al voldoende zwarte meisjes waren.’ Ook zou een make-upartieste eens hebben geweigerd haar op te maken omdat ze als blanke niet wist hoe.