Uitvindster van de minirok geëerd door de Queen
Mary Quant in 1966 Foto: Jac. de Nijs / Anefo

Op de laatste dag van het jaar mocht de Britse koningin Elizabeth opnieuw erelintjes uitreiken. Ook Mary Quant, de uitvindster van de minirok in de sixties, mag zich voortaan officieel ‘Dame’ laten noemen.

De Londense modeontwerpster Mary Quant verkocht haar eerste minirok al in 1962, maar het zou nog drie jaar duren voor het kledingstuk én het woord minirok echt zou doorbreken. Of de Queen in haar tijd veel minirokjes heeft versleten, betwijfelen we, maar vijftig jaar na datum wordt Quant wel de prestigieuze titel ‘Dame Commander of the Order of the British Empire’ toegekend.

Het is overigens niet de eerste keer dat Quant in Buckingham Palace werd verwacht. In 1966 werd ze al geëerd met de titel OBE, oftwel ‘Officer of the Order of the British Empire’. Destijds droeg ze een minirok om haar bekroning af te halen, woensdag was de rok van de ondertussen 80-jarige Quant wel iets langer.

‘Het geeft ontzettend veel voldoening dat mijn werk in de modewereld op zo’n bijzondere wijze wordt erkend’, aldus Quant, wier modelabel nog steeds nieuwe collecties op de markt brengt.

Modelabel blaast zestig kaarsjes uit

2015 wordt ook een bijzonder jaar voor Quant: exact zestig jaar geleden, in 1955, opende ze haar eigen winkel Bazaar op King’s Road in de Londense wijk Chelsea. Begin jaren zestig zette ze de wereld op z’n kop door een wel erg korte rok te introduceren, maar volgens Quant waren het de meisjes die bij haar kwamen winkelen die vroegen om een minirok.

‘Ik maakte gemakkelijke en simpele kleding waarin je kon bewegen, waarin je kon lopen en springen, en de klanten vroegen zelf steeds om kortere rokken’, zei Quant daarover. Het kledingstuk werd vernoemd naar haar favoriete auto, de Mini Cooper. Dat leidde in 1988 zelfs tot een samenwerking met het automerk.

Op het einde van de jaren zestig zorgde Quant er ook voor dat hotpants almaar vaker in het straatbeeld opdoken en in 1966 lanceerde ze een eigen beautylijn, die vandaag nog steeds wordt verkocht in Japan. In 1973 mocht ze dan weer de uniformen van de stewardessen van het toenmalige Court Line Aviation onder handen nemen.