Ook Maarkedal dooft het licht
Foto: Patrick Hattori

De Oost-Vlaamse gemeente Maarkedal gaat ’s nachts alle straatlantaarns doven. Steeds meer gemeenten besparen ’s nachts op dure straatverlichting.

In Maarkedal gaat tijdens de week vanaf 23 uur alle straatverlichting, de verlichting van monumenten en kerktorens uit. Om 5 uur ’s ochtends springt de verlichting weer aan. ‘Na 23 uur zijn er in onze gemeente in de week nog maar weinig mensen op de baan’, luidt de uitleg van het stadsbestuur.

Het geld dat zo wordt bespaard, wordt onder andere geïnvesteerd in reflectoren en beter zichtbare belijning van de wegen.

Besparing

Belangrijkste reden voor deze maatregel is het milieu, beklemtoont het gemeentebestuur van Maarkedal, dat wel grif toegeeft dat het uitschakelen van de straatverlichting jaarlijks ook een besparing betekent van 40.000 euro op de elektriciteitsfactuur.

Onder meer Koekelare, Lichtervelde, Bilzen en Tienen zijn Maarkedal al voorgegaan. Daar wordt het doven van de straatverlichting wel vaak beperkt tot afgelegen gebieden, of wordt ervoor gekozen om slechts een op de twee straatlantaarns uit te schakelen. 

Inbrekers

Dat een overvloedige openbare verlichting inbrekers tegenhoudt, deed de Bilzense burgemeester Johan Sauwens (CD&V) eerder af als een fabeltje. ‘De politiediensten zeggen dat een inbreker die vaak met een zaklamp te werk gaat, sneller zal opvallen.'

Distributienetbeheerder Eandis verwacht dat nog meer gemeenten gelijkaardige maatregelen zullen nemen.