Minister Jambon start proefproject Contrapropaganda Syriëstrijders
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat actief strijders ontraden om naar conflictgebieden zoals Syrië te vertrekken. Hij zal een 'Contrapropaganda Actie' opzetten. Dat heeft Jambon donderdag op de regionale televisiezender ATV gezegd.

Het is de bedoeling internet te screenen en tegenargumenten te ontwikkelen tegen de boodschappen die op rondselwebsites staan, legt Jambon uit aan VRT-radio. 'Dat moet gebeuren in samenspraak met de lokale moslimgemeenschap, want zij kunnen het best die argumenten ontwikkelen.'

Zo’n Contrapropaganda Actie-programma bestaat al in het Verenigd Koninkrijk. In dat land zoekt een dienst op het internet naar radicaliseringsboodschappen of actieve oproepen om naar Syrië te vertrekken om daar te gaan strijden. De dienst geeft daarop actieve tegenboodschappen op het internet om mensen van het tegendeel te overtuigen.

Deradicalisering

De federale regering heeft nu het licht op groen gezet om hier ook bij ons werk van te maken. 'In het Verenigd Koninkrijk is al gebleken dat contrapropaganda via internet een effectief instrument kan zijn om jihadistische kringen met ‘tegengif’ te bestrijden', zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

'En naast repressie heeft ook preventie een plaats in het beleid. Minister Jambon wil in dat verband een regisseursrol opnemen. Dat België een leidende rol neemt in dit proefproject is ook toe te schrijven aan het feit dat het probleem van de Syriëstrijders in ons land vrij groot is.'

Jambon stapte met het project naar de Europese Unie, die er een miljoen euro voor uittrekt.

Vlaams Belang: 'Jambon werkt probleem in de hand'

Vlaams Belang wil niet weten van het contrapropagandaproject. 'Door te proberen islamiserende moslims en jihadisten hier te houden, werkt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) jihadistische aanslagen op Belgische en Europese bodem in de hand', zegt Barbara Pas, fractievoorzitter van Vlaams Belang in de Kamer, in een persmededeling.

Voor het Vlaams Belang moet niet de zogenaamde 'deradicalisering' van individuele moslims een 'topprioriteit' zijn, zoals Jambons woordvoerder stelt, maar wel de de-islamisering van onze cultuur en samenleving. 'Dat doe je niet door islamiserende moslims en jihadisten hier te houden, in een hopeloos naïeve (en dure) poging hen op andere ideeën te brengen, maar door hen het land uit te zetten (en buiten te houden)', klinkt het.