Alcohol en vuurwerk op oudejaar: waar mag wat?
Op de Oude Markt in Leuven mogen café’s aan hun mobiele tapinstallaties geen sterkedrank schenken. Foto: Lieven Van Assche

Wie vanavond oudejaar wil vieren op straat, kijkt best nog eens na welke regels er precies gelden rond drankgebruik en vuurwerk, want die zijn niet in elke stad of gemeente hetzelfde.

Leuven legt strenge regels op voor drankgebruik. Daar is het verboden om met flessen drank rond te lopen en mogen nachtwinkels geen sterkedrank verkopen. Op de Leuvense Oude Markt mogen de cafés aan hun mobiele tapinstallaties ook geen sterkedrank schenken.

‘Dat komt misschien streng over, maar ik wil problemen vermijden want op de Oude Markt komen elk jaar meer dan 12.000 mensen aftellen naar het nieuwe jaar’, zegt burgemeester Louis Tobback (SP.A) vandaag in De Standaard. Ook in bijvoorbeeld Geraardsbergen is het heel de nacht lang verboden alcoholische dranken te nuttigen op openbare plaatsen. In Antwerpen is het dan weer niet toegestaan glazen flessen mee te brengen naar het oudejaarsvuurwerk aan de Scheldekaaien.

Brussel roept extra Rode Kruis-medewerkers op

In Brussel is alle eigen vuurwerk verboden en ook daar wordt het meebrengen van glazen flessen of glazen afgeraden. ‘Onze agenten zullen alle vuurwerk dat ze aantreffen, in beslag nemen’, klinkt het bij de Brusselse politie. ‘Feestvierders gebruiken ook best geen glas, aangezien ze daarmee zichzelf of anderen kunnen verwonden en laten hun honden best thuis. De dieren kunnen in het feestgedruis in paniek slaan en agressief worden.’

Voor het nieuwjaarsvuurwerk aan het De Brouckèreplein heeft de stad Brussel aan het Rode Kruis gevraagd om een veiligheidsdispositief te ontplooien. Daarvoor heeft de hulporganisatie in laatste instantie een 40-tal vrijwilligers opgetrommeld. Bij het vuurwerk aan de Kunstberg vorig jaar werd zo'n dispositief niet ontplooid.

De stad weigerde eerder nog een vraag van de brandweer om het vuurwerk te verplaatsen. De Brusselse brandweerlui stelden zich vragen bij de brandveiligheid van de huizen rond het De Brouckèreplein.

Gent voor eigen flessen alcohol

In Gent geldt een heel ander verhaal want daar worden de feestvierders net uitgenodigd om zelf een fles bubbels mee te brengen. ‘Klinken op het nieuwe jaar, dat hoort er op zo’n avond toch gewoon bij’, vindt burgemeester Daniël Termont (SP.A). ‘En het heeft nog nooit tot problemen geleid.’

Ook Mechelen wil er een feest van maken. Op de Grote markt mogen mensen een fles champagne ontkurken. Ook is het tijdelijk toegestaan (klein) vuurwerk af te steken.

‘Een eenvormige regeling is gewoon niet haalbaar’, verklaart Tom De Schepper van de Vereniging van Steden en Gemeenten aan VRT-nieuws over de verschillende regels. ‘Steden en gemeenten zijn vrij om te bepalen waar en wanneer het verboden of beperkt is om alcohol te consumeren op het openbaar domein en om vuurpijlen al dan niet af te steken’, aldus De Schepper.

In Hasselt, Brugge, Kortrijk en Genk geldt een gedoogbeleid op oudejaarsavond tussen ongeveer 23 en 1 uur ’s nachts. In zowat alle steden en gemeenten zijn wensballonnen verboden.U kunt de regels die van toepassing zijn terugvinden in het gemeentelijk reglement of op de website van de plaatselijke politiezone.

Is Leuven te streng? Of Gent te laks? Reageer via de knop rechtsboven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig