KVHV: ‘Bonny overschrijdt een grens’
Foto: BELGA

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen haalt in een persbericht zwaar uit naar de Antwerpse bisschop Johan Bonny. Die pleitte de voorbije weken verschillende keren voor meer respect voor homoseksualiteit.

Nadat Bonny begin september al in open brief aan het Vaticaan shreef dat homoseksualiteit meer respect verdient en ‘een meer genuanceerd oordeel dan uit de taal van bepaalde kerkelijke documenten mag blijken’, hield de bisschop het voorbije weekend in De Morgen een pleidooi voor de kerkelijke erkenning van holebirelaties.

‘Persoonlijk vind ik dat er binnen de Kerk meer ruimte moet komen om de inhoudelijke kwaliteit van holebikoppels te erkennen. (...) De christelijke ethiek komt op voor duurzame relaties waarin exclusiviteit, trouw en zorg voor elkaar staan. (...) Het komt er nu op aan om te aanvaarden dat die criteria aanwezig kunnen zijn in een diversiteit aan relatie,’ aldus Bonny in De Morgen.

Voor de rooms-katholieke studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen overschrijdt Bonny met zijn pleidooi een grens. ‘Bonny schept het beeld dat homoseksuelen geen plaats zouden hebben binnen de katholieke Kerk. Dit is manifest onjuist. Elke mens is immers geroepen door God om lid te worden van katholieke Kerk’, klinkt het in een persbericht.

Volgens het KVHV is het huwelijk toegankelijk voor één man en één vrouw en is het einddoel van de seksualiteit in het huwelijk het stichten van een gezin. ‘Het moeilijke is enkel dat de Kerk niet kan toelaten om twee mensen van hetzelfde geslacht te laten trouwen omdat het einddoel van de seksualiteit niet mogelijk is,’ aldus het KVHV.

De studentenorganisatie stelt dat Bonny de ‘spelregels op subtiele wijze wil veranderen door seksualiteitsbeleving buiten het sacrament van het huwelijk om te willen verkopen als niet-zondig. Dit heeft tot gevolg dat iedereen, homoseksuelen zowel als gescheiden mensen, buiten het huwelijk hun relaties seksueel mogen beleven zonder dat dit als zondig wordt bestempeld door de Kerk,’ besluit de organisatie.

Lees het persbericht van het KVHV

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig