Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel
Oleg Navalny Foto: REUTERS
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is dinsdag door het gerecht in Moskou schuldig bevonden in een fraudezaak.

De Kremlincriticus Aleksej Navalny zou bij verschillende bedrijven, waaronder ook een filiaal van het Franse cosmetisch bedrijf Yves Rocher, voor in totaal meer dan 600.000 dollar geld verduisterd en vervolgens witgewassen hebben. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel.

Zijn broer Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar. Hij werd ter plekke aangehouden. Reporters die het proces bijwoonden, melden dat Aleksej Navalny duidelijk aangeslagen was toen hij de straf voor zijn broer vernam. 'Waarom stoppen jullie hem in de gevangenis', zo riep hij uit terwijl hij met zijn vuisten op tafel sloeg. 'Is het om mij nog harder te straffen?' De aanklagers hadden tien jaar cel geëist voor Aleksej Navalny en acht jaar voor diens broer.

De verdediging ontkent de beschuldigingen en spreekt van een 'politiek gemotiveerd' proces. De advocaten hebben al aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak.

De gerechtelijke uitspraak in deze zaak was aanvankelijk voorzien voor 15 januari, maar maandag werd beslist om het vonnis toch al dinsdag voor te lezen. Volgens de oppositie gebeurde dat omdat de Russische autoriteiten grote betogingen aan het gerechtsgebouw vreesden. Toch stonden er dinsdag nog altijd een honderdtal sympathisanten van de oppositieleider voor het gebouw de vrieskou te verbijten.

Volgens een journalist van AFP is er een sterke politieaanwezigheid en werd minstens één demonstrant opgepakt. Er wordt nu via sociale media opgeroepen om dinsdagavond om 19 uur (17 uur Belgische tijd) in de buurt van het Kremlin te gaan betogen.
Aleksej Navalny is een van de bekendste critici van de Russische president Vladimir Poetin. Vorig jaar haalde hij bij burgemeesterverkiezingen in Moskou nog meer dan 27 procent van de stemmen.