SP.A, Open VLD en Groen vormen nieuwe coalitie in Tienen
Marcel Logist Foto: BELGA

In Tienen vormen SP.A, Open VLD en Groen een nieuwe bestuurscoalitie. Deze komt in de plaats van de bestaande sp.a-CD&V-coalitie. Open Vld levert met Bram Delvaux de nieuwe burgemeester. Hij zal de plaats innemen van sp.a’er Marcel Logist, die burgemeester was in de periode 1995-2000 en sinds 2007. De bestuursorganen van de drie partijen keurden het akkoord maandagavond goed.

De uittredende SP.A-CD&V-coalitie werd tijdens een gemeenteraad een tiental dagen terug opgeblazen door CD&V-schepen en Vlaams parlementslid Katrien Partyka. In een striemende toespraak beschuldigde zij coalitiepartner sp.a van 'schuldig verzuim' omdat deze partij volgens haar nooit de intentie had om het bestuursakkoord uit te voeren. Partyka wou vervolgens een nieuwe coalitie op de been brengen tussen CD&V, Open VLD, N-VA en Groen en stelde dit weekend dat deze gesprekken 'in de laatste rechte lijn' zaten.

De geruchten dat parallel ook de sp.a met enkele partijen praatte, werden maandagavond echter bewaarheid. In een gezamenlijke mededeling stellen SP.A, Groen en Open Vld 'dat snel duidelijk was dat er veel vertrouwen was tussen de voorzitters van de drie partijen'. De partijen willen de komende weken de tijd nemen om 'een inhoudelijk en positief project voor Tienen uit te schrijven'. 'Het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe coalitie met een vernieuwd elan Tienen weer op de kaart wil zetten opdat het een aangename, leefbare en bloeiende stad wordt om in te wonen, te werken en te leven', aldus de drie partijen.

CD&V reageert verbaasd

CD&V Tienen reageert in een mededeling “verbaasd” op het feit dat SP.A, Open VLD en Groen een bestuursakkoord hebben getekend om een nieuwe meerderheid te vormen in de suikerstad. “Tot dit weekend waren we aan het onderhandelen met Open VLD, Groen en N-VA om voor Tienen een stadsbestuur op de been te brengen dat de vele uitdagingen in onze stad krachtdadiger zou aanpakken, maar bljkbaar waren er parallelle gesprekken aan de gang”, zegt de partij.

'Open VLD en Groen Tienen kiezen voor de partij die symbool staat voor alles wat fout liep in Tienen. Het vertrek van burgemeester Marcel Logist en schepen Patrick Grootjans zijn het bewijs van de juistheid van onze diagnose. We zullen, allicht vanuit een andere positie, blijven ijveren voor een positief en beter bestuur van onze stad, omdat Tienen beter verdient', zegt CD&V.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in