De zoektocht naar het vermiste passagiersvliegtuig van AirAsia, een lagekostenmaatschappij uit Maleisië, heeft ook tijdens de tweede dag niets concreets opgeleverd. De actie is inmiddels gestaakt.

Voor het Indonesische eiland Billiton hebben speurders wel een oliespoor gezien. 'We gaan na of het vliegtuigbrandstof is of brandstof van een schip', verklaarde luchtmachtwoordvoerder Hadi Tjahjanto. Het oliespoor is gelokaliseerd op ongeveer 105 zeemijl van het eiland, in de zeestraat Karimata. 

Een Australisch observatievliegtuig had eerder vandaag 'verdachte objecten' waargenomen op zee, op zo'n 1.120 kilometer van de locatie waar het vliegtuig voor het laatst in contact was met de luchtverkeersleiding. Maar volgens de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla zijn de objecten niet afkomstig van het vliegtuig. Ook een zwak signaal dat werd opgepikt, had geen link met de Airbus.

Ruwe zee

De Airbus A320-200, vlucht QZ8501, met 162 mensen aan boord verdween tussen Indonesië en Singapore. Vijftien boten en dertig vliegtuigen nemen deel aan de zoekoperatie, die zondag is opgestart, maar de ruwe zee bemoeilijkt de operatie.

'We gaan ervan uit dat het vliegtuig op de zeebodem ligt', verklaarde de verantwoordelijke van de reddingsactie, Bambang Sulistyo, maandag. 'Als dat waar is, zal het moeilijk zijn om het toestel te lokaliseren, omdat Indonesië niet over de vereiste middelen beschikt, zoals onderzeeërs, om het toestel te bergen.' Er is maar weinig hoop voor de passagiers of de bemanningsleden.

De zoekactie maandag was gericht op een gebied tussen de eilanden Sumatra en Borneo, in de buurt van de eilanden Banka en Billiton. 

Maar het toestel kan ook in West-Kalimantan (op Borneo) of op Banka of Billiton zijn neergestort.' Het zoekgebied is erg groot: bijna 13.000 vierkante kilometer.

Het reddingsteam gaat dinsdag in een groter gebied op zoek naar het verdwenen toestel.

'Ergste nachtmerrie'

Ook China liet maandag weten dat het bereid is om Jakarta hulp te bieden bij de zoekactie. Singapore, Maleisië en Australië stuurden al vliegtuigen en boten om Indonesië bij te staan. Ook de VS toonden zich bereid hulp te bieden.

Vlucht QZ8501 is zondagochtend in het Indonesische Soerabaja opgestegen en had drie uur later moeten landen in Singapore. Na twee uur viel het radiocontact met het toestel weg. De piloot zou geen noodoproep uitgestuurd hebben, maar had wel gevraagd om op grotere hoogte te mogen vliegen wegens het slechte weer. Dat kon niet worden toegestaan omdat er hogerop al een ander toestel vloog. 

De bestuursvoorzitter van AirAsia zei aan het persagentschap Reuters dat een vermist vliegtuig zijn 'ergste nachtmerrie' is. 'We hebben op dit moment geen idee wat er mis is gegaan', verklaarde Tony Fernandes, die niet wil speculeren over wat er gebeurd zou kunnen zijn met het vliegtuig van zijn maatschappij. 

Het logo van het Twitter-acount en de Facebook-pagina van AirAsia is aangepast naar een grijze variant:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig