Leuven verbiedt op oudejaarsavond sterkedrank of cocktails op straat
Wordt met oudjaar in Leuven evenveel gevierd als bij de start van het studentenjaar? Foto: Lieven Van Assche

Tussen 31 december om 20 uur en 1 januari om 8 uur is het in de Leuvense binnenstad verboden om rond te lopen met flessen of blikken gevuld met sterkedrank of cocktails op basis daarvan. Ook cafébazen mogen geen gedistilleerde drank serveren op hun tapeilanden op de Oude Markt. Nachtwinkels binnen de ring mogen dergelijke drank niet verkopen. Dat heeft de Leuvense politie zondag bekendgemaakt.

In de hele binnenstad geldt ook een verbod om met glazen flessen of bekers rond te lopen. Vuurwerk afsteken of knalwerktuig gooien mag in heel Leuven enkel mits toelating van het college van burgemeester en schepenen. Het oplaten van wensballonnen met kaars op de openbare weg is sowieso verboden.

De Oude Markt, waar opnieuw duizenden feestvierders verwacht worden, is enkel toegankelijk via de Kortestraat en Collegeberg. Er zullen op dit plein maximaal 12.500 personen worden toegelaten. Aan deze toegangen worden glas, vuurwerk en andere verboden zaken in beslag genomen.

Tijdens het vorige oudejaar werden in Leuven 30 grote vuurpijlen en een 100-tal kleine klappers in beslag genomen. Het jaar daarvoor ging het zelfs om 500 pijlen. Heel wat bezoekers die met een fles de Oude Markt op wilden, moesten die vorig jaar in de glascontainers dumpen. De vzw Oude Markt zet een 30-tal medewerkers in om samen met de politie alles in goede banen te leiden en wanneer nodig de Oude Markt af te sluiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig