Faciliteitengemeenten zien middelen voor cultuur, jeugd en sport niet overgeheveld naar gemeentefonds
Vlaams minister Ben Weyts. Foto: BELGA

De Vlaamse overheid gaat de middelen cultuur, jeugd en sport voor faciliteitengemeenten niet overhevelen naar het gemeentefonds, terwijl dat voor de andere Vlaamse gemeenten wel gebeurt. In faciliteitengemeenten blijft de huidige manier van werken behouden omdat dit meer controle toelaat. Dat stelt Vlaams minister Ben Weyts in antwoord op een schriftelijke vraag van Bart Nevens (N-VA).

Omdat een aantal faciliteitengemeenten in het verleden in gebreke bleven bij het voeren van een Nederlandstalige cultuur-, sport- en jeugdbeleid heeft de Vlaamse regering de vzw de Rand sinds begin 2014 gemachtigd om voor deze beleidsdomeinen in de plaats te treden van de gemeentebesturen.

De vzw kreeg ook de nodige budgetten. Sinds 2014 voert de Rand op die manier een eigen sportbeleid in Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek en een jeugdbeleid in Wemmel, Drogenbos, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek.

‘Dat de andere faciliteitengemeenten zelf een beleid voeren, is natuurlijk positief, maar ik wens op te volgen of dit beleid op een correcte manier uitgevoerd wordt. Vandaar dat er in het regeerakkoord voor geopteerd wordt om de overheveling van middelen voor cultuur, jeugd en sport naar het gemeentefonds niet toe te passen voor faciliteitengemeenten, maar wel de huidige manier van werken te behouden’, aldus Weyts.

De minister wil de in gebreke blijvende faciliteitengemeenten blijvend wijzen op hun verantwoordelijkheden.