Het Vaticaan heeft de Femen-activiste die in de kerststal op het Sint-Pietersplein haar borsten toonde, vrijgelaten. Ze mag wel nooit meer naar Vaticaaanstad komen.

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, zei dat de openbaar aanklager de Oekraïense Iana Aleksandrovna Azhdanova had ontmoet en heeft besloten om haar vrij te laten. Ze mag wel nooit meer een voet in Vaticaanstad zetten, waaronder de Sint-Pietersbasiliek, of op andere bezittingen van het Vaticaan buiten de stad.

Eergisteren werd bekendgemaakt dat de activiste was gearresteerd. Uitgerekend op kerstdag had ze de kerststal op het Sint-Pietersplein bestormd, waar toen duizenden mensen waren. Op haar buik stond ‘God is een vrouw’ geschreven. Ze had ook een beeld van het kindje Jezus gegrepen. Een Vaticaanse politieman kon de activiste grijpen en hij bedekte haar met zijn mantel.

Haar actie heeft de religieuze gevoelens van vele mensen beledigd, verklaarde hij. Het Vaticaan bekijkt of ze zal moeten terechtstaan, zei Lombardi.

Op de website van Femen staat dat de vrouw protesteerde in het kader van haar antiklerikale campagne tegen de ‘maniakale wens van religies om de vruchtbaarheid van vrouwen te controleren’.

 

Femen-activistes hebben eerder al protestacties in het Vaticaan gehouden, waarop ze ook werden vrijgelaten. Lombardi zei dat het Vaticaan deze keer hard wou optreden omdat de actie ‘bijzonder ernstig’ was. ‘De groep heeft het recht van gelovigen om hun legitieme religieuze overtuiging gerespecteerd te zien opzettelijk, herhaaldelijk en ernstig geschonden’, zei hij. Uiteindelijk is de Oekraïense dan toch vrijgelaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig