Uitvaart Leo Tindemans op zaterdag 3 januari in Edegem
Leo Tindemans Foto: PhotoNews

Voormalig premier Leo Tindemans is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Tindemans gold als één van de meest populaire politici uit de naoorlogse geschiedenis. De afscheidsplechtigheid vindt in principe plaats op zaterdag 3 januari plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk van Edegem om 11 uur. Dat meldt CD&V via haar woordvoerder.

Over de verdere praktische details van de uitvaart van oud-premier Leo Tindemans zal de komende dagen nog beslist worden.
Het gemeentebestuur van Edegem laat weten dat er maandag in de loop van de namiddag alvast een vergadering zal plaatsvinden over het organiseren van de plechtigheid, zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Vanaf maandagochtend zal in het gemeentehuis van Edegem een rouwregister liggen voor oud-premier Leo Tindemans. Het document zal maandag en dinsdag toegankelijk zijn van 8.30 uur tot 17 uur en woensdag van 8.30 uur tot 15 uur. Donderdag en vrijdag (1 en 2 januari) is het gemeentehuis gesloten.

'Ontzettend grote levensdrift'

Leo Tindemans, geboren op 16 april 1922, gold als één van de belangrijkste sterkhouders bij de christendemocratische partij CVP, later CD&V. Volgens oud-politiek commentator van De Standaard Hugo De Ridder is 'Leo Tindemans omstreeks 14.00 uur deze namiddag stilletjes uitgedoofd in het bijzijn van zijn vrouw Rosa, zijn kinderen en schoonkinderen'. 

Oud-premier Tindemans lag twee jaar geleden een aantal weken in coma ten gevolge van een zware longontsteking. 'Na zijn ontwaken toonde Tindemans een ontzettend grote levensdrift', zegt De Ridder. 'Hij wou kost wat kost revalideren.' Zo ging de oud-premier nog geregeld wandelen met zijn vrouw. Maar enkele weken geleden is de gezondheidstoestand van de voormalige Belgische premier langzaam maar zeker achteruit beginnen gaan.

De koning of een vertegenwoordiger zal, zoals gebruikelijk bij het overlijden van een minister van staat, een laatste groet brengen aan Tindemans. Ook zal de koning een telegram met een rouwbetuiging naar de familie sturen.

Indrukwekkende politiek carrière

In zijn lange politieke carrière is de christendemocratische staatsman federaal en Europees parlementslid, partijvoorzitter en minister geweest. Leo Tindemans studeerde tijdens de oorlogsjaren handelswetenschappen in Antwerpen (Sint-Ignatius) en na de oorlog economie aan de Gentse universiteit. Hij is al Kamerlid als hij in Leuven ook nog een licentie politieke wetenschappen behaalt. Later werd hij hoogleraar Economie en Sociaal Recht aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tussen 1965 en 1973 was hij eveneens burgemeester van Edegem.

Egmontpact

In 1974 werd hij eerste minister. In 1978 blies hij als premier de regering op ten gevolge van de communautaire perikelen rond het Egmontpact. De manier waarop - 'voor mij is de grondwet geen vodje papier, ik ga naar de koning en biedt het ontslag van de regering aan' - is legendarisch geworden.

Als CVP-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van juni 1979 behaalde hij het absolute record aan voorkeurstemmen: 983.000. Hij werd CVP-voorzitter en in 1981 zou hij nog minister van Buitenlandse Zaken worden. In 1989 verliet hij de nationale politiek en koos hij voor het Europese Parlement. Tien jaar later zou hij de actieve politiek verlaten. 

Na Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene is Leo Tindemans nu al de derde oud-premier waar de christendemocraten van CD&V op korte tijd afscheid van moeten nemen. 'Ons land verliest hiermee opnieuw een uitzonderlijk staatsman, die voor een hele generatie beeld stond voor de politiek', zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig