Bisschop Johan Bonny genomineerd door holebivereniging Çavaria
Foto: BELGA

Met zijn statement dat de kerk homoseksualiteit moet aanvaarden, is de Antwerpse bisschop Johan Bonny genomineerd voor een Campaign Award van Çavaria.

Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, reikt de Campaign Award uit aan 'de beste holebi- en transgender gerelateerde campagne'. Er zijn drie genomineerden, onder wie de Antwerpse bisschop Johan Bonny. Naar aanleiding van de bisschoppensynode in Rome schreef Bonny een open brief aan zijn collega-bisschoppen waarin hij pleitte voor de aanvaarding van homoseksualiteit. 'Het belang van zijn pleidooi kan niet onderschat worden, gezien de morele invloed die de Kerk heeft in grote delen van de wereld', zegt Jeroen Borghs (Çavaria).

Een andere genomineerde is een groep van 150 Europarlementariërs, The European Parliament Intergroup on LGBT Rights. Die voerden een campagne voor een stappenplan tegen homofobie en seksuele discriminatie.

De laatste genomineerden zijn de ondertekenaars van de resolutie over de algemene maatschappelijke aanvaarding en gelijkschakeling van transgenders. Het gaat om Piet De Bruyn (N-VA), Johan Verstreken (CD&V), Jan Roegiers (SP.A), Elisabeth Meuleman (Groen), Boudewijn Bouckaert (LDD) en Annick De Ridder (toen Open VLD, nu N-VA).

Çavaria reikt ook een Media Award uit aan media die het afgelopen jaar het holebi- en transgenderthema op een positieve manier onder de aandacht brachten. Productiehuis De Chinezen is genomineerd omwille van hun 'veelvuldige aandacht voor holebi’s en transgenders in verschillende programma’s'. In de shortlist zit ook Klasse.be, met een recent eerstelijnsdossier over holebi’s en transgenders.

De winnaars worden op 17 januari bekendgemaakt in de Gentse Vooruit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig