Waar kan ik met oudjaar vuurwerk kijken?
Foto: wim daneels
Nieuwjaar en vuurwerk gaan hand in hand. Grote vuurwerkspektakels zijn er traditioneel in Antwerpen en Brussel te zien. Maar voor de knallende oh's en ah's kunt u ook elders in ons land terecht.

ANTWERPEN

Beginnen doen we met de vaste waarden: Antwerpen heeft een van de meest bekende oudjaarsvuurwerken van ons land. Meer dan 60.000 feestvierders zakten vorig jaar af naar de Scheldekaaien voor het traditionele vuurwerk. De Schelde-oever is dan ook een schitterende locatie voor een vuurwerkshow. Vorig jaar werden er 12.000 pijlen de lucht ingeschoten vanop een speciaal vlot.

Het vuurwerkspektakel duurt twintig minuten en zal op het ritme van bijpassende muziek afgeschoten worden. Wie vanop de busparking aan het Zuiderterras toekijkt, heeft een goed zicht. Wie tijdig op Linkeroever geraakt, krijgt er het oplichtende silhouet van de stad op de achtergrond gratis bij. De hele nacht door rijden er in het centrum van Antwerpen bussen van De Lijn om iedereen weer veilig naar huis te brengen. 

Info: www.antwerpen.be

 

BRUSSEL

Ook Brussel krijgt alsnog zijn vuurwerk op oudjaar. Het zag er een tijdje naar uit dat de hoofdstad het dit jaar zonder moest doen, maar de nodige fondsen werden uiteindelijk toch gevonden. Fans van een knallend jaareinde kunnen afzakken naar het De Brouckèreplein. En dat is nieuw, tot vorig jaar vond het vuurwerk op het Paleizenplein plaats.

Het vuurwerk zal worden afgeschoten vanop het dak van het gebouw waar nu de lichtreclame van Coca-Cola prijkt. De aftelling naar het nieuwe jaar zal u kunnen volgen op een led-scherm op het dak van het gebouw van de administratieve dienst van de Stad Brussel. ‘Het wordt Brussels Square in plaats van Times Square’, belooft Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Het Brussels openbaar vervoer (MIVB) is gratis van middernacht tot 5.30 uur. De metro's en de belangrijkste tramlijnen rijden tot 2 uur 's nachts, de nachtbussen van Noctis rijden van middernacht tot 5 uur 's ochtends. 

Info: www.brussel.be

 

DE KUST

Veel feestvierders trekken liever naar de kust om Nieuwjaar te vieren. In Oostende hoort daar steevast een groot vuurwerk bij. Duizenden mensen vieren de overgang van oud naar nieuw onder fonkelend licht en luide knallen. Plaats van afspraak is de zeedijk ter hoogte van het Kursaal.

Info: www.winterijs.be

Ook in Koksijde kun je voor een vonkrijke overgang terecht. Om middernacht wordt het nieuwe jaar ingezet met een vuurwerk dat vanop het strand wordt afgevuurd. Wees er op tijd bij op de Zeedijk van Sint-Idesbald ter hoogte van het George Grardplein.

Info: www.koksijde.be

In Nieuwpoort vindt het feestje op het Marktplein in de binnenstad plaats. De badstad huurt een dj in om de sfeer erin te krijgen en om middernacht volgt dan het vuurwerk.

Info: www.nieuwpoort.be

 

BRUGGE

Brugge telt naar Nieuwjaar af met een ouderwets gezellig zangfeest op 't Zand. De festiviteiten starten om 22.45 uur met ‘Brugge zingt van oud naar nieuw’. Het publiek kan er samen met een gelegenheidskoor luidkeels meezingen met de meest populaire hits van de voorbije jaren. 

Klokslag middernacht is dan het tijd voor een spetterend vuurwerk van een dik kwartier. Daarna volgt deel twee van het zangfeest. 

Info: http://comitevoorinitiatief.be

 

GENT

Wie het vuurwerk in Gent wil zien, moet zich tegen middernacht naar de Portus Ganda reppen. 'Meer dan 12.000 effecten zullen Gent verlichten', belooft de stad. Het vuurwerk brengt een hommage aan de vorige maand overleden zanger Luc De Vos.

De publiekszone bevindt zich aan de Veerkaai, het Veermanplein, het Jules De Vigneplein en ter hoogte van de Nieuwbrugkaai (kades aan de kant van het zwembad Van Eyck). Aan de andere zijde, vanuit het Sint-Baafsdorp, kan het vuurwerk bekeken worden en is er een publiekszone voorzien tot aan de achterkant van de groene kathedraal.

De afschietplaats bevindt zich in het Coyendanspark. Op die plek mogen geen toeschouwers staan.

Info: https://www.gent.be

 

MECHELEN

Mechelen bouwt een oudjaarsfeestje op de Grote Markt. Merdan Taplak en Ricky Dick Soundsystem zorgen voor de beats, het vuurwerk om middernacht voor de bijbehorende knallen. 

Info: www.mechelenhoudtjewarm.be

 

HASSELT

Voor feestvierende Hasselaars is het op oudjaarsavond verzamelen geblazen in Winterland, de uitgebreide kerstsite op het Kolonel Dusartplein aan de rand van het centrum. Om middernacht vindt er een groots vuurwerk plaats.

Info: www.winterland.be

 

WALLONIË

Wie exotisch wil doen in eigen land, kan gewoon de taalgrens overwippen om het Nieuwjaar in te zetten. Want ook in Zuid-België wordt het nieuwe jaar met een knal ingezet. Feesten met vuurwerk kan onder meer in Luik (Esplanade Saint-Léonard), Namen (Grognon, aan de samenvloeiing van Samber en Maas) en Doornik (Grand Place). Bonne année!