Unchain My Heart: Joe Cocker in vijf topmomenten
Foto: afp
Joe Cocker kon als de beste andermans nummers naar zijn hand zetten. Daarbij schuwde hij zelfs The Beatles als inspiratiebron niet.

Cocker werd wereldwijd bekend na zijn doortocht op het legendarische Woodstockfestival in 1969 waar zijn bluesy versie van de Beatles-meezinger 'With a Little Help From My Friends' gensters sloeg bij het aanwezige publiek, en later ook bij al wie er de beelden van zag. Later werd het ook de introtune van de populaire tv-reeks 'De Wonderjaren'.

 

De zanger stond er bekend voor nummers naar zijn hand te zetten. 'You Are So Beautiful' is er zo een. Het liedje werd eerst door Billy Preston opgenomen maar we kennen het vooral in de tragere verise die Cocker in 1974 opnam.

 

'Unchain My Heart', oorspronkelijk opgenomen door Ray Charles, werd een andere 'signature song' van Joe Cocker. Hij bracht er in 1992 op de Nigth of the Proms in Antwerpen, waar hij een graag geziene gast was, een stomende versie van.

 

Joe Cocker stond ook garant voor een van de ultieme stripnummers (en dan hebben we het niet over Suske & Wiske-albums). 'You Can Leave Your Hat On' kwam uit de pen van Randy Newman gerold, maar Cockers opname is de versie die we ons altijd zullen herinneren. Speel alles maar uit, klinkt het uitdagend terwijl hitsige blazers en een teasende piano elkaar afwisselen.  'De hoed mag je aanhouden.'

 

In de jaren tachtig vierde Joe Cocker hoogtij in de hitparade met 'Up Where We Belong', een suikerzoet duet met zangeres Jennifer Warnes. Het lied staat op de soundtrack van de romantische film 'An Officer and a Gentleman' met de toen immens populaire Richard Gere, en was goed voor een Oscar.