Gedaan met schuimgutsende bierflesjes
Lost een magnetisch veld dit probleem op? Foto: Mariyana M/Shutterstock

Leuvense onderzoekers zijn erin geslaagd het overlopen van schuim te beperken bij het openen van een bierflesje. Verschillende brouwerijen voeren al proeven uit met de nieuwe aanpak.

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een manier gevonden om het overlopen van schuim te voorkomen als men een bierflesje opent dat vooraf niet geschud werd, een probleem dat zich vooral stelt bij speciale bieren - Duvel, trappist... - en bij bier dat warmer geserveerd wordt. De onderzoekers rapporteren erover in het Journal of Food Engineering.

Het was al bekend dat het ‘gushen’ het gevolg is van onstabiel koolzuur in het bier. Het eiwit dat daarvoor zorgt (hydrofobine HFBI, red.) is afkomstig van schimmels die het graan tijdens de bloei besmetten. ‘Wij hebben ontdekt hoe dat in zijn werk gaat en een methode ontwikkeld om het probleem op te lossen’, aldus onderzoeker Guy Derdelinckx van de Afdeling Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie.

De oplossing omhelst onder meer een magnetisch veld. Daarmee hebben de onderzoekers de hopolie (een extract van hop, red.) behandeld, die nog voor het gistingsproces aan het biermengsel moet toegevoegd worden. Dat neutraliseert de werking van het gutsveroorzakende eiwit, ‘zodat het koolzuur toch op een normale manier in water kan worden opgelost’.

Momenteel voeren diverse brouwers in ons land proeven uit met deze nieuwe vinding, die overigens internationale belangstelling trekt. Zowel wetenschappelijke tijdschriften als internationale media melden hoe Belgische wetenschappers een oplossing vonden voor ‘foamy beer’.