‘Inval bij sans-papiers moet kunnen’
Het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Foto: belga
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Francken onderzoekt het voorstel, zo schrijft De Standaard maandag.

Als de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vandaag aan de lokale lokale politiedienstendiensten de opdracht geeft om mensen zonder papieren bij hen thuis op te pakken, met het oog op hun opsluiting en opsluiting en repatriëring, dan mogen de agenten de woning niet zonder hun toestemming betreden. Anders gezegd: als zij de deur niet opendoen, heeft de politie een huiszoekingsbevel van een rechter nodig.

‘Maar er is geen enkele magistraat die zich daarmee bezig houdt’, zegt Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken vandaag in De Standaard.

Daarom streeft de DVZ naar een aanpassing van de wet op het politieambt. De Vulder: ‘We willen niet zover gaan dat wij een huiszoekingsbevel kunnen afleveren. Wel dat wij zonder de tussenkomst van een rechter aan de politie de opdracht kunnen geven, bijvoorbeeld met een bevel tot medebrenging, om een woning te betreden met het oog op de arrestatie van een of meerdere personen.’

Ook nadat iemand is opgepakt en opgesloten, kan het praktisch zijn om een woning te mogen betreden, vindt de DVZ. ‘Soms vermoeden we dat iemand een geldig paspoort heeft, maar laat hij dat thuis liggen en wil hij er niemand om sturen, zodat hij zijn repatriëring voor zich uit kan schuiven.’

De administratie vindt het probleem alvast groot genoeg om het bij de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), aan te kaarten. Hij bevestigt dat een werkgroep, samen met Justitie, zich over het voorstel van de DVZ buigt, maar wil zich er zelf nog niet over uitspreken. De ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt het voorstel alvast ‘choquerend en onaanvaardbaar’.