Waste Land wint Cineuropa Prijs in Les Arcs

De psychologische thriller Waste Land van de Vlaamse regisseur Pieter Van Hees heeft op het Europees Filmfestival van Les Arcs in Frankrijk de Cineuropa Prijs gewonnen. Het is de eerste internationale award voor de film, meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds zaterdag in een persbericht.

De Cineuropa Prijs wordt door Cineuropa, het online portaal dat de Europese film wereldwijd in de kijker zet, uitgereikt op verschillende filmfestivals doorheen het jaar. Met de onderscheiding wil het portaal films bekronen die - naast hun artistieke kwaliteit - ook de Europese integratie en dialoog in beeld brengen. De winnaar kan rekenen op extra promotie via de website en nieuwsbrieven van Cineuropa. Twee jaar geleden won Het vijfde seizoen van Peter Brosens en Jessica Woodworth al eerder de Cineuropa Prijs, toen ook in Les Arcs.

Samen met Linkeroever en Dirty Mind, vormt Waste Land de trilogie ‘Anatomie van Liefde en Pijn’. Spilfiguur dit keer is de Brusselse inspecteur Leo Woeste die een evenwicht probeert te zoeken tussen zijn job en zijn gezin. Zijn laatste moordzaak drijft hem steeds verder in de grimmige Brusselse woestenij, terwijl de onverwachte zwangerschap van zijn vriendin de spanningen doet toenemen. De hoofdrollen zijn voor Jérémie Renier en Natali Broods. Het scenario van Waste Land werd geschreven door Pieter Van Hees, Menno Mans stond in voor de fotografie.