CD&V dropt coalitiepartner SP.A in Tienen
Burgemeester Tienen Marcel Logist (SP.A) verliest wellicht zijn sjerp Foto: fg

In Tienen heeft CD&V tijdens de gemeenteraad donderdagavond het vertrouwen in coalitiepartner SP.A opgezegd door de begroting en meerjarenplanning niet goed te keuren. CD&V verweet het huidige schepencollege een gebrek aan leiderschap, visie en inzet en stelde vanaf morgen op zoek te gaan naar andere partners.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 besloten SP.A (11 zetels op een totaal van 31) en CD&V (6 zetels) hun coalitie verder te zetten. Gewezen federaal en Vlaams volksvertegenwoordiger van SP.A Marcel Logist (67) bleef burgemeester. Hij bekleedde die functie al van 1995 tot 2000 en opnieuw sinds 2007. In het huidig schepencollege heeft de SP.A naast de burgemeester nog 5 schepenmandaten, de CD&V heeft er 3. Mathematisch is er in Tienen echter ook een coalitie mogelijk met CD&V (6 zetels), N-VA (6 zetels) en Open VLD (5 zetels).

In een mededeling beschuldigt Katrien Partyka (CD&V) de SP.A van ‘schuldig verzuim’ omdat deze nooit de intentie heeft gehad om het bestuursakkoord uit te voeren. ‘De SP.A kiest voor stilstand en dagjespolitiek en niet voor het lange termijn perspectief.’ Ze verwijt de bevoegde schepen bij de voorstelling van de begroting onder meer de perceptie gecreeërd te hebben dat de zware besparingsoefening van vorig jaar niet nodig was.

‘Met dergelijke kortzichtigheid dreigt de rest van legislatuur vier verloren jaren te worden voor Tienen’, aldus Partyka. Ze wijst er onder meer op dat de crisis Tienen door de aanwezigheid van industrie pijnlijk treft en het bestuur daarom op zoek moet blijven gaan naar werkgelegenheid en opleidingen en werk moet maken van een doordacht lokaal sociaal beleid.