Bankenwet dwingt Herman Daems tot ontslag bij Barco
Herman Daems Foto: Photo News

Herman Daems heeft na 15 jaar ontslag genomen als voorzitter van de raad van bestuur van de Kortrijkse beeldvormingsspecialist Barco. Hij wordt opgevolgd door Charles Beauduin, de CEO van het internationale textieltechnologiebedrijf Michel Van de Wiele NV dat een belang heeft van 10 procent in Barco.

Daems is sinds 1999 bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur van Barco. Hij is echter ook voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis, en door de nieuwe bankenwet mag een bankvoorzitter maar een beperkt aantal andere bestuursfuncties hebben. Daems is onder meer ook voorzitter van de raad van bestuur van de KU Leuven.

'Om te voldoen aan de vereisten van de nieuwe bankenwet heeft Herman Daems zijn ontslag aangeboden als lid en voorzitter van de raad van bestuur van Barco en dit met ingang vanaf 1 januari 2015', zo staat in een persbericht van Barco. 'De raad van bestuur heeft zijn ontslag aanvaard.' Daems zal als blijk van waardering voor bewezen diensten de titel van erevoorzitter krijgen.

De raad van bestuur van Barco draagt Charles Beauduin voor als nieuw bestuurslid en nieuwe voorzitter vanaf 1 januari. Beauduin is de CEO en eigenaar van het internationale textieltechnologiebedrijf Michel Van de Wiele NV sinds 1993. Dat bedrijf nam in juni het belang van de investeringsmaatschappij Gimv in Barco over.

De benoeming van Beauduin moet nog definitief worden goedgekeurd tijdens de volgende algemene vergadering.

De nieuwe bankenwet leidde er eerder al toe dat voormalig Electrabel-topvrouw Sophie Dutordoir, die ook bestuurder is bij BNP Paribas Fortis, geen onafhankelijk bestuurder kon worden bij de Leuvense beleggingsvennootschap Quest for Growth.