Doel 4 nóg sneller dan verwacht opnieuw opgestart
De in augustus stilgevallen kernreactor Doel 4 wordt vandaag/vrijdag opnieuw opgestart. Dat bevestigt uitbater Electrabel. Eerder was de opstart van de reactor van 1.039 MW al voor 21 december voorzien in plaats van 31 december, maar de herstellingswerkzaamheden aan de vermoedelijk door sabotage beschadigde stoomturbine verliepen nog iets vlotter dan gedacht.

Doel 4, goed voor 1.000 megawatt, werd stilgelegd voor reparaties na een vermoedelijke geval van sabotage in een niet-nucleair deel van de centrale. Op 37 minuten tijd liep er maar liefst 65.000 liter smeerolie weg. De turbines liepen daardoor zware schade op. Onder leiding van het federaal parket werd een onderzoek opgestart, dat in de grootst mogelijke discretie wordt gevoerd.

Vorige week kondigde uitbater Electrabel al aan dat de herstellingswerken goed verliepen, zodat de datum voor de heropstart van 31 december naar 21 december werd gebracht. Maar dat werd dus opnieuw vervroegd.

"'We zijn stilaan aan het opstarten', bevestigt woordvoerder Ann Becquaert. 'Tegen 16.00 uur vanmiddag zal de centrale al op 30 procent van haar vermogen draaien. Tegen vannacht zal dat 100 procent zijn. Enorm veel mensen hebben zich dag en nacht ingezet, zodat we nog wat vroeger kunnen opstarten.'

Uitbater Electrabel moest naar aanleiding van de vermoedelijke sabotage van de nucleaire regulator FANC extra veiligheidsmaatregelen nemen, zoals het invoeren van het 'four eyesprincipe' en extra camera's. 'De extra maatregelen op vraag van het FANC zijn genomen', zegt Becquaert nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig