Cassatie vernietigt veroordeling MO na cartoon George Forrest
Foto: BELGA

Het Hof van Cassatie heeft beslist dat het Wereldmediahuis, de uitgeverij van MO*, geen schadevergoeding moet betalen voor een spotprent op de cover van het tijdschrift. De uitgeverij werd in december 2012 veroordeeld door het Brusselse hof van beroep tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro. De spotprent hoorde bij het artikel uit maart 2006 'Congo vergooit zijn kroonjuwelen', over enkele grote mijncontracten die de groep rond ondernemer George Forrest binnenhaalde in Congo.

George Forrest en het bedrijf Kinross-Forrest dienden een klacht in tegen Wereldmediahuis en journalist John Vandaele omdat de inhoud van het artikel en de illustratie op de cover volgens hen kwetsend en schadelijk waren. Het hof van beroep oordeelde dat de klacht over het artikel ongegrond was, maar veroordeelde Wereldmediahuis wel tot een schadevergoeding van 5.000 euro.

'MO* vond dat dit arrest een gevaarlijke beperking van het recht op vrije meningsuiting inhield die verreikende gevolgen voor het Belgische medialandschap kon hebben, en vroeg daarom aan het Hof van Cassatie om het arrest te verbreken', schrijft het tijdschrift.

'Wereldmediahuis / MO* is ervan overtuigd dat het in deze zaak conform de journalistieke deontologie én de Europese normen in verband met vrijheid van meningsuiting gehandeld heeft. We geloven dan ook dat de klachten van Forrest ongegrond zijn en vertrouwen er op dat een nieuwe behandeling in beroep die vaststelling juridisch zal valideren.‘ De zaak zal opnieuw worden behandeld voor het hof van beroep in Antwerpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig