Apple-baas 'diep beledigd' door BBC-reportage
Foxconn in China (archiefbeeld) Foto: Yuan shuiling - Imaginechina
Apple heeft bij monde van topman Jeff Williams laten weten 'diep beledigd' te zijn door het onderzoek van de BBC naar de werkomstandigheden in de Chinese Apple-fabrieken. In een mail aan zijn staf, die gepubliceerd werd op de website van de Britse krant The Telegraph, zegt Williams dat er maar weinig bedrijven zoveel doen om de werkomstandigheden voor arbeiders te verbeteren als Apple. De BBC blijft echter achter de reportage staan.

Undercoverjournalisten van de BBC gingen aan het werk bij de Pegatronfabrieken in China. Ze ontdekten onder meer dat de regels met betrekking tot leeftijd, werkoverleggen en slaapzalen stelselmatig werden geschonden. Ook voldeden ID-kaarten van werknemers niet aan de standaard die daarvoor geldt.

De BBC filmde onder meer een examen gezondheid en veiligheid waar werknemers de antwoorden van de vragen in koor schreeuwden, waarmee de kans op falen nihil is. Ook moest een van de verslaggevers achttien dagen op rij werken, ook al had hij om een vrije dag gevraagd.

'We kunnen altijd beter'

Apple-topman Jeff Williams heeft nu in een mail aan de staf van het bedrijf laten weten dat de ceo van Apple, Tim Cook, diep beledigd is 'door de suggestie in de BBC-reportage dat Apple beloftes tegenover de arbeiders in de aanvoerlijn zou breken en klanten op één of andere manier zou misleiden'. 'Maar', zo voegde hij wel toe, 'we kunnen altijd beter'.  

Williams schrijft ook dat de reportage doet uitschijnen dan Apple allesbehalve actie onderneemt om de werkomstandigheden in de Apple-fabrieken te verbeteren. 'Niets staat verder van de waarheid', aldus Williams. 'Feiten en een perspectief werden op voorhand aan de BBC bezorgd, maar ontbreken duidelijk in de reportage.' Apple had wel geweigerd om mee te werken aan de reportage. 

'Eerlijk'

'Wij zijn eerlijk over de uitdagingen waar we voorstaan en we werken hard om ervoor te zorgen dat mensen die onze producten maken, behandeld worden met het respect en de waardigheid die ze verdienen', fulmineert Williams nog. In eerdere reacties had Apple als bedrijf al laten weten dat er samengewerkt wordt met de toeleveranciers om eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden te waarborgen. 'We zien significante verbeteringen, ook al is ons werk klaarblijkelijk nooit ten einde.'

In 2010 kwam er al wereldwijd kritiek op Apple nadat bekend werd dat de arbeidsomstandigheden bij de grote toeleverancier Foxconn in China, die iPhones en iPads assembleert, ver onder de maat waren. Zo was de werkdruk te hoog en waren de lonen te laag. Dat leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers. Inmiddels zijn de arbeidsomstandigheden bij Foxconn verbeterd en de lonen verhoogd.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in