Voor N-VA ‘is CD&V het grootste probleem’
Bart De Wever. Foto: BELGA

Hoe zal N-VA het ‘paard van Troje’ CD&V temmen, vraagt een militant zich af op een gesloten bijeenkomst van de partij in Antwerpen. Volgens voorzitter Bart De Wever is de partij ‘het grootste probleem van de coalitie’. CD&V wil geen commentaar geven op de interne uitspraken.

Een journalist van het weekblad Le Vif/L’Express was op 12 december (stiekem) aanwezig op een gesloten N-VA-meeting in de Zuiderkroon aan de Vlaamse Kaai in Antwerpen. De pers was ’s avonds niet welkom, maar het blad wou nagaan of de verklaringen aan de partijleden overeenstemden met de officiële berichten.

In het kader van de Ronde van Vlaanderen schuimden vertegenwoordigers van de nationalistische partij de Vlaamse provincies af. In Antwerpen werd de Ronde afgesloten.

Partijvoorzitter Bart De Wever, vice-eersteminister Jan Jambon en minister Johan Van Overtveldt kwamen aan bod. Op het einde kwamen er vragen van militanten. ‘CD&V heeft één voet in de regering en één voet erbuiten. Hoe gaat u dat paard van Troje temmen?’ vraagt iemand.

‘Tegen de pers zouden we zeggen ‘maar nee, het valt nog mee, u overdrijft...’. Maar eigenlijk gaat het niet: er is een probleem’, zegt De Wever na enige twijfel.

‘Het is uiterst belangrijk het verhaal van het socio-economische herstel met eenzelfde stem te brengen. Eigenlijk moet je de juiste personen vinden die fietsen om dezelfde doelstelling te halen. De zaken worden ingewikkelder als er één van de vier (partners) op de bagagedrager belandt en zeker als hij daarbij nog met zijn voet op de achterband duwt. Dan geraken we niet meer vooruit. Ik heb de indruk dat dat het geval is.’

De Wever gaat voort: ‘Soms, vaak, elke dag ... Ik hoor sommigen zeggen: ‘We moeten niet meer besparen. Ik weet dat de andere regeringsleden niet akkoord gaan, maar ik zeg het toch tegen de kranten’. Hoe kunnen we dan met zo’n soldaat ten oorlog trekken? Dat is het grootste probleem van deze coalitie. CD&V lijdt onder interne moeilijkheden: op straat zijn er niet enkel rode vakbondsmensen maar ook groene‘, klinkt het.

‘Als CD&V niet met ons meefietst, zullen op een bepaald moment de voeten in de spaken terechtkomen en gaan we vallen. En ik wens veel geluk aan wie deze regering laat vallen’, zegt De Wever.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig