BlackBerry heeft zopas de Classic gelanceerd, een smartphone met een fysiek toetsenbord die doet denken aan de toestellen die de Canadese smartphonemaker groot hebben gemaakt.

Alles komt terug, ook in smartphoneland. Of dat lijken ze in ieder geval toch te denken bij BlackBerry. De gloednieuwe Classic vertoont immers veel gelijkenissen met zijn voorgangers uit de Bold- en Curve-reeks van enkele jaren geleden. BlackBerry is hiermee zowat de enige telefoonmaker die anno 2014 nog toestellen lanceert met een fysiek toetsenbord - volgens hen is er nog steeds een professionele markt voor dergelijke smartphones.

De Classic mag dan wel een heel aantal retro-elementen hebben (fysiek toetsenbord, 3,5-inchscherm van 720 op 720 pixels, en een bedieningsknop), door de recente BlackBerry 10-software is het toch een toestel van zijn tijd. Het toestel ondersteunt ook 4G-internet, heeft een 8-megapixelcamera aan de achterkant (en een 2-megapixelexemplaar aan de voorzijde), en een stevige batterij.

De introductie van de BlackBerry Classic komt niet helemaal uit de lucht gevallen. BlackBerry-baas John Chen toonde het toestel voorbije zomer al. De eerste besprekingen van de Classic zijn evenwel erg gemengd. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat BlackBerry opnieuw veel marktaandeel zal heroveren door vast te houden aan het fysieke toetsenbord, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die met plezier vasthouden aan een oerdegelijke zakelijke smartphone met een toetsenbord en een lange autonomie.

Wanneer de BlackBerry bij ons te koop zal zijn, is op dit moment niet duidelijk. Een aantal websites in België en Nederland laten wel al pre-orders toe, vanaf 429 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in