De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) is door een Britse stichting uitgeroepen tot een van de drie beste burgemeesters ter wereld. Geen enkele Belgische collega deed hem dat ooit voor.

De burgemeester van het ‘kleine’ Gent die de top drie haalt in de race naar de World Mayor Prize 2014. Daniël Termont is er maar wat trots op. ‘Dit is een buitengewone eer’, zegt Termont in een eerste reactie aan onze redactie.

De Britse stichting City Mayors Foundation verkiest sinds 2004 elke twee jaar de beste burgemeester van de wereld. Deels via een poll, deels op basis van inhoudelijke criteria als leiderschap, visie, milieubewustzijn, veiligheid en economisch beleid.

Termont, die naar eigen zeggen niet weet wie hem eigenlijk nomineerde, is de eerste Belgische burgemeester die de top drie haalt én de enige Europeaan in die top drie. De Gentse burgemeester liet daarvoor 118 collega’s achter zich.

 

 

Positieve uitstraling

‘Veel heeft te maken met de positieve uitstraling van onze stad’, zegt Termont. ‘Er heerst een positieve sfeer in Gent, een relatief kleine stad maar met een grote internationale uitstraling. Deze nominatie is een erkenning voor alle projecten die het stadsbestuur en de Gentenaars samen verwezenlijken.’

Maar Termont is zelf ook geen onbekende in het buitenland. Het beste bewijs is zijn verkiezing tot lid van de raad van bestuur van Eurocities, een netwerk van Europese steden dat wil wegen op het beleid in de EU.

Uitreiking in februari

Op 3 februari volgend jaar weten we of Termont de allerbeste burgemeester van de wereld is. Er kan voorlopig niet meer gestemd worden. De Gentse burgemeester moet zich wel nog beschikbaar houden om op vragen te antwoorden die de stichting hem toestuurt.

In 2012 kreeg Spanjaard Iñaki Azkuna, tot aan zijn dood eerder dit jaar de burgemeester van Bilboa, de World Mayor Prize. In 2010 was dat de Mexicaan Marcelo Ebrard, burgemeester van miljoenenstad Mexico City.