Eerste repatriëringsvlucht met illegale criminelen geland in Albanië
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Foto: AFP

Een Airbus van Defensie met 38 illegalen is woensdag in Albanië geland. Het is de eerste van de maandelijkse chartervluchten met illegale misdadigers die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil inleggen.

Woensdag is een Airbus van Defensie met 38 illegalen geland in Albanië. 30 van hen hadden feiten zoals inbraak of zedenfeiten op hun kerfstok. Dat schrijft Het Laatste Nieuws

Het is de eerste van de maandelijkse 'special flights' die de Dienst Vreemdelingenzaken organiseert. Die vluchten zijn een prioriteit voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA). 'In 2015 wil ik elke maand zo'n vlucht organiseren', zei hij eerder al in De Standaard.

'De volgende zes maandelijkse vluchten liggen al vast‘, klinkt het nog in Het Laatste Nieuws‘Ik wil echt inzetten op de repatriëring van deze groep (illegale misdadigers, red.) die voor veel overlast zorgt, niet op de brave Scott Manyo’s van deze wereld’, zegt Francken. ‘Dat is waar onze bevolking om vraagt.’

Die 'special flights' worden voor 80 procent gesubsidieerd met geld van het Europees Terugkeerfonds, waardoor de impact op het nochtans gekrompen budget voor repatriëringen meevalt. Francken wil ook meer repatriëringsvluchten boeken bij Frontex, het Europees agentschap dat de buitengrenzen van Europa bewaakt. Die zijn een pak goedkoper, maar werden volgens de staatssecretaris te weinig ingezet. 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig