Helft Brusselaars stemde niet (geldig)
Verkiezingen 25 mei Jette Foto: ivan put
Van alle Brusselaars stemde de helft ongeldig, blanco, bleef thuis of mocht niet stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

Bij de verkiezingen van 25 mei stemden 1.256.219 kiezers niet of niet geldig, goed voor 15,7 procent van de ingeschrevenen. Dat blijkt uit een onderzoek van geograaf Filip De Maesschalck, dat verscheen in het politieke maandblad Sampol.

Daar komt nog bij dat een groeiende groep mensen die in België woont geen stemrecht heeft voor de parlementsverkiezingen omdat zij niet over de Belgische nationaliteit beschikt. Dat zijn nog eens 880.493 inwoners op stemgerechtigde leeftijd, of 9,9 procent van de stemgerechtigden.

Het percentage loopt vooral in de steden, met hun concentratie van buitenlandse bevolking, wel behoorlijk op. In Brussel, waar bijna een derde van de meerderjarige bevolking niet-stemgerechtigd is en ook het percentage blanco/ongeldige stemmen erg hoog ligt, loopt het percentage op tot 47 procent. In heel België gaat het om een klein kwart van de bevolking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in