Wilfried Martens Fonds opgericht
Wilfried Martens. Foto: AP

De Europese Volkspartij (EVP), de KU Leuven en Miet Smet hebben samen het Wilfried Martens Fonds opgericht, genoemd naar de vorig jaar overleden ex-premier. Dat moet Martens’ politieke erfenis bewaren, klinkt het.

Naas academisch onderwijs en onderzoek zal het fonds ook projecten financieren die gericht zijn op thema’s die Martens na aan het hart lagen tijdens zijn Europese politieke carrière, zoals de Europese instellingen, het nabuurschapsbeleid en de ontwikkeling van Europese partijen en stichtingen.

Het Fonds wordt donderdagmiddag boven de doopvont gehouden. Dan vindt in het Paleis der Academiën de ontmoeting van de politieke leiders van de EVP plaats, waar ze de Europese top van donderdagavond en vrijdag zullen voorbereiden. Miet Smet zal het woord nemen, net als de nieuwe voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de Leuvense rector Rik Torfs.

Het fonds moet de Europese politieke erfenis en ideeën van Martens bewaren, verspreiden en uitdiepen, zegt de EVP in een mededeling. Er zal onder meer een ‘Wilfried Martens Studiebeurs’ worden gecreëerd voor studenten uit niet-EU-landen die in het academiejaar 2015-2016 een Engelstalig masterprogramma volgen aan de KU Leuven.

Het was na zijn Belgische politieke carrière dat Martens zich op de Europese politiek stortte. Hij was lange tijd voorzitter van de conservatieve en christendemocratische EVP en zorgde er mee voor dat de partij uitgroeide tot de grootste Europese politieke familie.

Wilfried Martens overleed op 10 oktober 2013 op 77-jarige leeftijd.