In de Nederlandse stad Roermond is de schoonmaak van het vrijgekomen asbest nog steeds aan de gang. Het afgesloten gebied in de stad zal de komende dagen steeds kleiner worden maar hoe snel is volgens de brandweer nog niet duidelijk. De noodverordening in Roermond blijft nog tot zaterdagochtend van kracht.

Dinsdagavond brak een grote brand uit in de jachthaven waarbij twee loodsen met plezierjachten in vlammen opging. Daarbij kwam een grote hoeveelheid asbest afkomstig uit het dak vrij, die daarna in een gedeelte van de binnenstad terechtkwam.

De brandweer dacht eerst dat de asbest over een gebied van 500 meter was neergedwarreld, maar dat gebied blijkt veel groter te zijn. Een gespecialiseerd bedrijf is woensdagmiddag begonnen met opruimen.

De asbest is onder andere neergekomen in het stationsgebied. Tot zeker donderdagmiddag stoppen er geen treinen op het station in Roermond vanwege de schoonmaak. De winkels in de binnenstad van Roermond blijven waarschijnlijk ook donderdag en vrijdag nog dicht.

Het risico voor de volksgezondheid is door de afsluiting van de binnenstad en de overige maatregelen die zijn genomen minimaal, zo liet deskundige Henk Jans weten. 'Mensen hoeven zich geen zorgen te maken', zei hij.

Een overzicht van het besmette gebied dat op de website van Roermond staat:

Binnenblijven

Op veel plaatsen mogen mensen niet naar buiten. Als ze toch uit huis willen, moeten ze via speciale ontsmettingspunten het gebied verlaten. Mensen die het gebied per se in moeten, worden toegelaten. Maar ze moeten hun schoenen uitdoen bij de voordeur zodat de asbest niet mee naar binnen wordt genomen.