Dexia slaat bod van Bank of Jerusalem af
Foto: Belga
Volgens de lokale krant Globes voerde Dexia verregaande gesprekken met Bank of Jerusalem over de verkoop van zijn meerderheidsbelang in Dexia Bank Israël. Er zou een bod op tafel gelegen hebben van 326 miljoen shekel (66,5 miljoen euro) voor 60 procent van het belang van Dexia in de Israëlische dochter. De rest zou uitbetaald worden in aandelen. Dexia heeft het bod niet aanvaard, meldt de bank vandaag.

'Naar aanleiding van het aanbod dat Bank of Jerusalem op 16 december aan de raad van bestuur van Dexia Israël overmaakte en de onmiddellijke publieke reactie van Dexia Israël hierop in overeenstemming met zijn reglementaire verplichtingen, ontkent Dexia stellig dat het momenteel gesprekken voert met Bank of Jerusalem of haar vertegenwoordigers', zegt de bank vandaag in een mededeling.

Dexia wilde gisteren niet reageren, maar komt vandaag wel met een mededeling, waarin duidelijk wordt dat de bank het bod van Bank of Jerusalem niet aanvaard heeft. 'Dexia verkiest niet verder in te gaan op de door Bank of Jerusalem ongevraagde benadering van Dexia Israël, noch op de marktgeruchten daaromtrent.' De bank herhaalt dat het zich verbindt om zijn deelneming in Dexia Israël te verkopen. 

Het Israëlische filiaal van Dexia ligt al vele jaren onder vuur van ngo’s en belangengroepen. Die beschuldigen Dexia Israël van het financieren van illegale joodse kolonies in Palestijnse gebieden. Wijlen Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene beloofde daarom in 2001 al op de aandeelhoudersvergadering om de omstreden Israëlische bank te verkopen. En onder druk van de aanhoudende protesten liet hij vanaf juni 2008 alle rechtstreekse leningen van Dexia aan de bezette gebieden stopzetten.

Kritisch VN-rapport

Maar mede vanwege een stortvloed van rechtszaken door aandeelhouders in Israël, slaagde Dexia er vele jaren niet in de verkoopprocedure vlot te trekken. Dat leverde Dexia vorig jaar nog een fikse uitbrander op van de speciale VN-rapporteur Richard Falk (DS 22 oktober 2013). Die stelde vast dat zowel Frankrijk als België had gefaald om een einde te stellen aan de omstreden financieringen in de bezette gebieden. Volgens hem waren beide landen daarom mee schuldig aan de schending van de mensenrechten. Falk vond zelfs dat België de Palestijnen in bezet gebied zou moeten vergoeden voor de schade die ze hebben geleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig